toggle menu

Terugblik met minister Schippers

De afgelopen jaren heeft Radar meerdere keren aandacht besteed aan medische missers en de rol van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Zo stelden we een zwartboek samen en organiseerden we samen met patiënten een burgerinitiatief voor bijsluiters voor medische ingrepen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) raakt haar publieksfunctie kwijt. De Inspectie zal vanaf 2014 niet langer de plek zijn voor burgers waar zij misstanden kunnen melden over de gezondheidszorg. 

Zorgloket

De IGZ raakt deze functie kwijt aan een nieuw op te richten zorgloket. Dit zorgloket zal rechtstreeks onder de minister van Volksgezondheid vallen. Het zorgloket wordt een nieuwe organisatie, die wel stevige banden met de Inspectie zal krijgen.

Zwartboek IGZ

Vorig jaar overhandigden we de minister een zwartboek over de IGZ dat werd gemaakt naar aanleiding van een meldpunt dat Radar oprichtte samen met de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer. Vanavond bespreekt de minister de veranderingen die ze aanbrengt bij de IGZ, die ze als 'drastisch' aanmerkt. Zo is de volledige top vervangen, en een managementlaag verwijderd. 

De minister had grote zorgen over de manier van toezicht van de inspectie en noemt de IGZ een “hoofdpijndossier”. De minister benadrukt dat de Inspectie een echte toezichthouder moet worden, die geregeld zijn tanden laat zien.

Bijsluiter medische hulpmiddelen

Minister Schippers staat niet negatief ten opzichte van een bijsluiter voor medische hulpmiddelen. Ze vraagt zich af of dit op papier moet, maar onderstreept het belang van schriftelijke informatie vooraf. Ze vindt dat patiënten vooraf op de hoogte moeten zijn van zowel de risico’s als de ervaringen van een implantaat. 

De minister werkt reeds aan een implantatenregister dat ervoor moet zorgen dat dragers van implantaten altijd op te sporen zijn. De bijsluiter sluit hier goed bij aan.

Oproep

De aanleiding voor het oprichten van een bijsluiter van medische hulpmiddelen was onze uitzending over bekkenbodemmatjes. Veel mensen die een dergelijk matje hebben laten plaatsen, kregen te maken met ernstige complicaties.

Eén van de gedupeerden, mevrouw Rian, heeft naar aanleiding van deze uitzending Goen Advocaten ingeschakeld om met lotgenoten een schadeclaim in te dienen bij fabrikanten van matjes. Er zal dus niet tegen specialisten of artsen geprocedeerd worden.

Heeft u ook een bekkenbodemmatje (gehad)? En wilt u met Rian een schadeclaim indienen bij fabrikanten? Vul dan het formulier in.  

Let op: Er zal dus niet tegen artsen of specialisten worden geprocedeerd. 

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant