Test: Rode wijn

Rode wijn is in de supermarkt al verkrijgbaar vanaf een euro of twee. Een iets duurdere fles kost een euro of zes. Je kan echter ook naar de wijnhandel, waar je rustig vijftien euro betaalt voor een flesje rode wijn. Maar maakt dat uit? Is de wat duurdere wijn van de wijnhandel beter dan de goedkopere wijn van de supermarkt? Radar doet de test.

Is duurdere wijn te proeven? Radar test 8 rode wijnen uit de Côtes du Rhône, een toegankelijke, niet al te uitgesproken wijn. De wijnen zijn zowel afkomstig van de supermarkt als de speciaalzaak. 17 consumenten en drie vinologen roken, proefden en spuugden de wijn.

De wijnselectie

 • - Wijn A: Perrin Rasteau l’Andeol 2009 - €15,25 (Te koop bij Wijnhandel Sauter)
 • - Wijn B: Côtes du Rhône AOC 2011 - €2,49 (Te koop bij Lidl)
 • - Wijn C: Domaine de Ferrand 2010 - €15,95 (Te koop bij Wijnhandel Petit Clos te Laren)
 • - Wijn D: Domaine Saint Martin Rouge 2010 - €5,75 (Te koop bij HEMA)
 • - Wijn E: Domaine du Bois des Mèges Plan de Dieu 2010 - €9,95 (Te koop bij wijnhandel Boonstoppel)
 • - Wijn F: Barton & Guestier Passeport Rhône 2011 - €5,99 (Te koop bij Jumbo en C1000)
 • - Wijn G: Boutinot Côtes du Rhône Village 2009 - €9,50 (Te koop via Rewined)
 • - Wijn H: l'enclave des Papes Côtes du Rhône 2011 - €4,06 (Te koop bij Albert Heijn)

De test

Er zijn twee panels: een deskundigenpanel en een consumentenpanel. Deze panels testen apart van elkaar. Proeven de deskundigen en de consumenten het verschil tussen de goedkope en de duurdere wijnen en wat is de lekkerste wijn? 

De wijn wordt blind geproefd en dure en goedkope wijnen worden door elkaar getest. De wijnen verschillen in soort van jaar, maar dat is voor dergelijke op grote schaal geproduceerde wijnen geen probleem. De test levert twee verschillende uitslagen op, een consumentenuitslag en een uitslag van de deskundigen. 

Consumentenpanel

Als eerste is het consumentenpanel aan de beurt. 17 ongetrainde wijnliefhebbers uit heel Nederland proeven in 2 sessies de 8 wijnen. Dit alles gebeurd onder de bezielende leiding van vinoloog Rob de Vogel, van wijnhandel Boonstoppel. Hij helpt de consumenten met ruiken, proeven en het onderscheiden van smaken. De supermarktwijnen doen het goed bij de consumenten

Deskundigenpanel

Het deskundigenpanel bestaat uit 3 wijnkenners. Cuno van ’t Hoff, wijnschrijver en bekend van 'De Cuno Wijngids', in 2013 voor het eerst online. De tweede wijnkenner is Esther Meijer, wijndocent bij onder andere de kook- en wijnschool van de Librije. Ze verzorgt  tevens cursussen via Anywine. Het laatste panellid is sommelier Joop Pinxteren. 

De deskundigen proeven alle 8 wijnen tegelijkertijd. De deskundigen pikken de duurdere wijnen van de wijnhandel er in de meeste gevallen wel tussenuit. Er is één opvallend goede beoordeling voor de Côtes du Rhône van de Lidl. 

De uitslag 

De consumenten lijken een voorkeur voor de supermarktwijnen te hebben, terwijl de deskundigen wijnen van de wijnhandel meestal beter beoordelen. Over de nummer 1 zijn beide partijen het eens; dat is de Boutinot Côtes du Rhône Village 2009, te koop via Rewined. Bij de consumenten eindigt l’Enclave des Papes Côtes du Rhône van Albert Heijn op de tweede plek en Domaine Saint Martin Rouge 2010 van HEMA eindigt als derde. 

Bij de deskundigen, een opvallende tweede plek, voor Barton & Guestier Passeport Rhône 2011, verkrijgbaar bij de supermarkten C1000 en Jumbo. De derde plek is voor Domaine du Bois des Mèges Plan de Dieu 2010, verkrijgbaar bij wijnhandel Boonstoppel. 

De volledige uitslag

Consumenten

1. Boutinot Côtes du Rhône Village 2009, verkrijgbaar via Rewined

2. L'enclave des Papes Côtes du Rhône 2011 van Albert Heijn

3. Domaine Siant Martin rouge 2010 van HEMA

4. Domaine de Ferrand 2010 verkrijgbaar bij wijnhandel Petit Clos

5. Een gedeelde plek:

- Barton & Guestier Passeport Rhône 2011 van Jumbo  en C1000

- Perrin Rasteau l’Andeol 2009 van wijnhandel Sauter

6. Côtes du Rhône AOC 2011 van Lidl

7. Domaine du Bois des Mèges Plan de Dieu 2010, verkijgbaar bij wijnhandel Boonstoppel

Deskundigen

1. Boutinot Côtes du Rhône Village 2009, verkrijgbaar via Rewined

2. Barton & Guestier Passeport Rhône 2011 van Jumbo en C1000

3. Domaine du Bois des Mèges Plan de Dieu 2010, verkrijgbaar bij wijnhandel Boonstoppel

4. Perrin Rasteau l’Andeol 2009 van wijnhandel Sauter

5. Côtes du Rhône AOC 2011 van Lidl

6. Domaine de Ferrand 2010 verkrijgbaar bij wijnhandel Petit Clos

7. Domaine Siant Martin rouge 2010 van HEMA

8. L'enclave des Papes Côtes du Rhône 2011 van Albert Heijn

De wijnen van de wijnhandel zijn allen verkrijgbaar via internet:

www.petitclos.nl

www.sauterwijnen.nl

www.rewined.nl

www.hetwijnportaal.nl (wijnhandel Boonstoppel) 

Forumreacties (18)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 14-12-2012 12:18
  Radar laat een deskundigenpanel en een consumentenpanel los op acht flessen Côtes du Rhône, variërend in prijs van 2,50 tot ongeveer 16 euro. Proeven ze het verschil tussen de goedkope en de duurdere wijnen? En welke is de lekkerste? In Radar laten we de verrassende conclusie zien.

  Maandag 17 december in Radar, om 20.30 uur bij de TROS op Nederland 1
 • S
  • sjohie
  • 14-12-2012 13:00
  Ah, is dat zo'n zelfde consumentenpanel van bijvoorbeeld de haringtest vsn het AD? Die vonden een supermarktharing de lekkerste, omdat ze simpelweg niet weten hoe een goede verse haring hóórt te smaken?

  Sowieso is dit appels met peren vergelijken, binnen een groot AOC als de Côtes du Rhône, zijn er veel verschillen, al was het alleen maar omdat bijvoorbeeld de grond, vochtigheid en het aantal zon-uren per deelgebied nogal fors kan verschillen.

  En vlak de marketing ook niet uit, zo is een Château Latour een paar keer zo duur als een Haut-Bages-Libéral, terwijl die wijngaarden letterlijk naast elkaar liggen in Pauillac..
 • W
  • witte angora
  • 14-12-2012 13:06
  En welke is de lekkerste?
  Dat vroeg mijn tante een keer, hoe het nu kon dat de goedkope wijnen altijd zo lekker zijn. Antwoord: vanwege de toegevoegde suiker of zoiets.
Alle reacties (18)

Ook interessant