Test: Vissticks

In Nederland is de visstick de meest gegeten vis bij mensen thuis! Meestal worden de sticks gemaakt van koolvis- of kabeljauwfilet met daaromheen een krokant laagje van paneermeel. Het aanbod is groot, met als bekendste fabrikant Iglo. Maar welke visstick is nou het lekkerste en het best?

Er gaan een hoop verhalen de ronde over vissticks. Volgens sommigen zou er niet eens echt vis in zitten, of zou het juist visafval betreffen. Duurzaam visexpert Bart van Olphen denkt zelfs dat ze allemaal uit dezelfde fabriek komen. Hij denkt dat het grootste verschil hem zit in de paneermeel die gebruikt wordt. Een goede reden voor Radar om vissticks aan een test te onderwerpen!

De test

Om de vissticks zo goed mogelijk te testen, zijn er twee panels samengesteld. Een deskundigenpanel en een kinderpanel. Ze testen de sticks apart van elkaar en krijgen niet te zien welke het zijn. Wel krijgen ze  de bereidingswijze, zoals die op de verpakking staat, te zien, zodat de vissticks optimaal bereid kunnen worden. Van welk merk ze zijn, krijgen de panels pas naderhand te horen. 

Omdat vissticks meestal (thuis) in de pan worden gebakken, gebeurt dat ook bij deze test. Daarvoor gebruiken we zonnebloemolie. De deskundigen beoordelen de producten zowel vóór, als tijdens en ná het bakken. Vóór het bakken kijken ze naar de kleur van de korst en zijn structuur. Tijdens het bakken wordt er vooral gekeken of er scheurtjes ontstaan en hoe erg de olie spettert. Na het bakken beoordelen ze de krokantheid, de vissmaak, de ‘juicyness’ – de sappigheid – en ook de structuur van de vis. 

Voor de kinderen is het iets makkelijker. Zij beoordelen de gebakken vissticks op kleur,  smaak en krokantheid. Omdat een visstick vaak de eerste aanraking met vis is voor een kind en ze vaak geen andere vissoorten lusten, laten we de kinderen samen met een van de deskundigen ook zelf vissticks maken. 

De vissticks die we testen zijn:

 • VisMarine vissticks, gemaakt van koolvisfilet - €0,40 per 100 gram (Dirk van den Broek)
 • Jamie Oliver’s ‘Brilliant fishsticks’, gemaakt van koolvisfilet - €0,76 per 100 gram (Albert Heijn)
 • Euro Shopper ‘Fish fingers’, gemaakt van hokifilet - €0,26 per 100 gram (Albert Heijn)
 • Captain Iglo Vissticks, gemaakt van koolvisfilet - €0,64 per 100 gram (Jumbo)
 • Ocean Trader Vissticks, gemaakt van koolvisfilet - €0,35 per 100 gram (Lidl)
 • Jumbo Vissticks, gemaakt van koolvisfilet - €0,50 per 100 gram (Jumbo) 

De kinderen

Dit panel bestaat uit zes kinderen die allemaal vissticks lusten, maar liever geen andere vis eten. Mijntje, Bette, Benjamin, Tiziano, Julian en Julia testen de vissticks. Elly de Graaf Hartog uit Spakenburg bakt ze speciaal voor ze. Sommige vissticks vinden ze helemaal niet lekker, terwijl andere juist heel goed in de smaak vallen. De vissticks die zelfgemaakt zijn met verse koolvisfilet, peper, zout, ei, bloem en panko vinden ze ook minder lekker dan verwacht. 

De deskundigen

Duurzaam visexpert Bart van Olphen test de zes vissticksoorten samen met culinair journalist Johannes van Dam. Al bij de tweede vissticks kan Van Olphen zijn vermoedens overboord gooien. De vissticks komen waarschijnlijk niet uit dezelfde fabriek. De eerste bestaat namelijk uit allemaal losse stukjes vis, terwijl de tweede duidelijk een hele filet is. Ook de kleur van de korst is heel divers. Een enkeling heeft al voor het bakken de kleur die hij na het bakken zou moeten hebben. Volgens de deskundigen is er in dat geval wat paprika-extract toegevoegd om de korst extra kleur te geven. 

Qua vissoorten moeten Van Olphen en Van Dam goed proeven. Er is namelijk 1 visstick, van de Euro Shopper, die niet gemaakt is van Koolvis, maar van de goedkopere vissoort Hoki. Toch kunnen deze ze er vrij snel uit halen, omdat hij steviger en droger is.

De uitslag

Voor de kinderen is het duidelijk. Ze hebben liever een visstick dan gewone vis. Hun zelfgemaakt visstick valt niet in de smaak, maar krijgt toch een 6,9. Van de ‘echte’ vissticks zijn de Euro Shopper en de Jumbo het minst lekker volgens de kinderen. Iglo en VisMarine zijn het lekkerst: knapperig, een mooie kleur en een lekkere smaak. 

De deskundigen gaan vrij gelijk op met de kinderen. Zelf vinden ze de zelfgemaakte vissticks het lekkerste. Van de andere vissticks scoort Iglo het beste, met een 6,7. Deze heeft een redelijk goede vissmaak, is niet te grof en is ook lekker sappig. De vissticks van Euro Shopper eindigen onderaan, omdat ze te droog zijn en niet goed smaken. 

Vanaf 12 oktober wordt de Euroshopper vervangen door AH basic vissticks, volgens de Albert Heijn zijn ze verbeterd in kwaliteit en smaak en MSC gecertificeerd. Jamie Oliver doet het, tegen de verwachtingen in, ook niet goed en krijgt slechts een 5,9. 

Complete uitslag

 1. Captain Iglo vissticks6,7
 2. Jumbo vissticks6,4
 3. Lidl vissticks6,3
 4. Jamie Oliver vissticks5,9
 5. Dirk vissticks5,7
 6. Euro Shopper Fish fingers5,1

Meer over:

Forumreacties (30)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 13-09-2013 13:17
  De visstick is de meest gegeten visproduct bij mensen thuis. Het aanbod is dan ook groot: bijna elke supermarkt heeft een eigen variant. Maar welke vissticks zijn nou het best en het lekkerst? Johannes van Dam en Bart van Olphen testen de vissticks, samen met een kinderpanel.

  Maandag 16 september in Radar, om 20:30 bij de TROS op Nederland 1
 • B
  • Bob Schurkjens
  • 13-09-2013 13:27
  De visstick is dus een vissoort. Waar zwemmen ze? Dan weet ik waar ik mijn hengel uit moet gooien.
 • C
  • Chocomelk
  • 13-09-2013 13:31
  Heb vele merken geprobeerd maar ik vind Iglo de beste en lekkerste.
Alle reacties (30)

Ook interessant