toggle menu

Tonijn in blik vaak fout gevangen

Om te voorkomen dat tonijn uitsterft, moet de vissoort duurzaam gevangen worden. Fabrikanten zeggen toe schadelijke lokvlotten te bannen, komen ze die belofte wel na?

Een lokvlot is een bundeling van boomstammen waaraan netten worden vastgemaakt. Een lokvlot zorgt ervoor dat visjes ernaar toe getrokken worden. Voor vissers is het met lokvlotten makkelijker om grote visbestanden te vinden.

Als tonijn wordt gevangen met lokvlotten, kunnen ook andere vissen, zoals babytonijnen, zijdehaaien en marlijnen, verstrikt raken in netten. Ze worden naar het lokvlot toegetrokken, meegenomen en vervolgens weer dood over boord gezet. Vissers die duurzaam willen vangen kunnen een hengen gebruiken.

Zes fabrikanten vangen nog met lokvlotten

Greenpeace onderzocht zeven grote fabrikanten van tonijn in blik. Van die zeven merken zijn er nog zes merken die de vis met lokvlotten vangen. Het merk Fishtales heeft tonijn die 100 procent gevangen is met de hengel, maar de grote merken blijven achter.

John West komt als slechtste uit de bus in het onderzoek van Greenpeace. De fabrikant had in 2011 had toegezegd in 2016 alle tonijn met hengel te vangen. Van die belofte is niets terecht gekomen. Nog 95% van alle tonijn van John West wordt met lokvlotten gevangen. Greenpeace denkt dat John West haar commitment niet serieus heeft genomen. Lees de reactie van John West.

Ook de tonijn van Deep Blue en Princess wordt nog grotendeels met lokvlotten gevangen. Princess heeft in 2011 dezelfde belofte gedaan om eind 2016 volledig lokvlotvrij te vissen, maar kwam daar in 2014 van terug.

Duurzaam?

In de supermarkt heb je de keuze tussen tonijn die op een schadelijke manier is gevangen en duurzame tonijn. Staat het MSC-keurmerk of Pole and Line erop? Dan is de vis gevangen met een hengel.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant