Tv-uitzending 03-02-2020

Maandag in Radar: waarom kunnen we tijdens de woningnood niet gewoon in vakantiehuisjes gaan wonen? En: er is nog steeds te weinig handhaving op het doorfokken van honden en katten. Verder: een kapotte centrale verwarming wordt na meer een jaar nog steeds niet gerepareerd.

Multimediaal consumentenplatform met Antoinette Hertsenberg als gezicht. Het programma signaleert misstanden en onderzoekt consumentenaangelegenheden in de breedste zin van het woord: van de financiële wereld, de telecomsecor tot supermarkten en de zorg. Naast het aan de kaak stellen van zaken probeert Radar actief bedrijven en instanties te bewegen tot een oplossing te komen.

Verplicht je huis uit

Er is een tekort van 300.000 huizen. Een gemiddelde koopwoning die 326.000 euro kost en een wachttijd voor een sociale huurwoning die kan oplopen tot 30 jaar. We spreken op dit moment niet meer van een woningcrisis, maar van een woningnood. Juist op dit moment besluiten sommige gemeenten om mensen die al jaren op een vakantiepark wonen, hun huis uit te zetten. Nederland heeft heel veel vakantiehuisjes, maar een groot deel is niet meer geschikt voor recreatie. De vraag is of die huizen dan juist niet in te zetten zijn voor permanente bewoning. En waarom nemen gemeenten deze rigoureuze beslissingen?

Nog steeds geen handhaving op doorfokken honden en katten

De Toller Retriever is en rashond die er prachtig uitziet: een mooie vacht, normale snuit en staat goed op zijn poten. Zo op het eerste oog lijkt er dus niets aan de hand. Maar toch kampt de Toller met ernstige gezondheidsproblemen. Zo lijden veel Tollers aan epilepsie, waardoor de honden alsmaar zieker en zieker worden. Het resultaat van fokken, Radar besteedde er al vaker aandacht aan. Mopshonden, Franse bulldogs, designerkatten. Allemaal gezondheidsproblemen, allemaal doorgefokt.

Stichting Dier en Recht vindt het daarom tijd voor actie. De stichting deed onderzoek naar epilepsie van de Toller en andere honden en bundelden zijn informatie in een rapport. De stichting reisde af naar Den Haag om een petitie aan te bieden aan de Tweede Kamercommissie die gaat over dierenwelzijn, en Radar was erbij.

Huurders staan letterlijk in de kou

De huurders aan de Vioolveld in Nieuwerkerk aan den IJssel hebben een centrale verwarming in het pand die niet functioneert.  Ondanks de vele klachten van de huurders, heeft woningcorporatie Vestia het probleem nog niet opgelost. Daardoor zitten de bewoners al meer dan een jaar zonder verwarming in huis. De bewoners zijn wanhopig en sommigen verwarmen hun huis met hun droger. Gaat Vestia nu wel de problemen oplossen.

Fragmenten