Tv-uitzending 12-10-2020

Is cholesterol zo gevaarlijk als we altijd hebben gedacht? Ook: wat is de beste alcoholvrije wijn? En Fons springt in de bres voor Mirjam, die geen huis kan krijgen en al een jaar in een hotel woont met haar zoontje. 

Alcoholvrije wijntest

Een biertje zonder alcohol kan verrassend veel naar echt bier smaken. Maar hoe zit dat met wijn? Wat wordt er aangeboden in de supermarkt? Kun je daar een alcoholvrije witte wijn kopen, die het etiket 'wijn' waardig is? Want voor je het weet staat 'Dry January' weer voor de deur, dus toch handig om te weten. Maandag in Radar; een smaaktest van vijf alcoholvrije wijnen uit de supermarkt door drie wijnkenners. 

Radar checkt: moeder en zoontje vallen tussen wal en schip

Mirjam woont al een jaar met haar vierjarige zoontje in een hotel. Door omstandigheden kan ze geen huis krijgen en veel hulp krijgt ze niet, want ze valt net tussen alle regelingen in. Mirjam is wanhopig. Al haar inkomsten gaan op aan hotelkosten en warme maaltijden voor haar zoontje. Ze doet haar verhaal bij haar fysiotherapeut, die zich het lot van Mirjam aantrekt en hulp van Radar inroept. Fons zoekt uit waar het mis gaat en of er toch een manier is om een huis voor Mirjam en haar zoontje te regelen.

Cholesterol: hoe lager hoe beter?

Het is een claim die we al sinds jaar en dag horen. Een claim waar Radar al geruime tijd aandacht aan besteedt. Hoe lager je cholesterol, hoe beter, omdat je anders het risico loopt op hart- en vaatziekte. In de documentaireserie Radar Extra lieten we een jaar geleden nog zien dat er géén hard wetenschappelijk bewijs is voor de claim 'the lower the better'. Die uitzending riep veel vragen op, vooral bij mensen die een erfelijke aandoening hebben waardoor ze een extreem hoog cholesterol hebben, zogenaamde FH-patiënten. Hen wordt vaak geadviseerd een leven lang medicijnen te slikken, waarvan sommige enorme bijwerkingen hebben. Is cholesterol zo gevaarlijk als we altijd hebben gedacht? Hoe zit het dan met deze groep patiënten? We spreken patiënten, onderzoekers, en artsen. De voor- en tegenstanders. Want waar ligt nou de waarheid?

Kijk maandag 12 oktober naar Radar, om 20:30  op NPO 1.

Fragmenten