tv-uitzending 13-03-2023

In deze aflevering wordt duidelijk welke producten genomineerd zijn voor de krimpflatieprijs 'Wie heeft de kleinste?' en kijken we naar de waterschapsverkiezingen. Want op wie moet je stemmen als je funderingschade hebt? Ook aandacht voor klachten over het bouwbedrij Bulko, dat één jaar geleden failliet werd verklaard. Wat blijkt? De eigenaar is verder gegaan onder een andere naam, maar laat een spoor van gedupeerden achter. Fons gaat verhaal  halen. En zonder enige uitleg wordt je chemotherapie stopgezet door je zorgverzekeraar, terwijl je al halverwege de behandeling bent. Hoe kan dat? 

Waterschapsverkiezingen: op wie moet je stemmen als je funderingsschade hebt?

Eén op de acht huizen in Nederland heeft of krijgt funderingsschade. Dat zijn ruim één miljoen woningen. De geschatte schade is astronomisch: zo’n zestig miljard euro. Heeft u een huis dat is gebouwd op houten palen of dat op veen of op klei staat? Dan is de kans groot dat uw woning één van die acht is. Droogte of een laag grondwaterpeil kunnen de oorzaak zijn en dus zijn de aankomende waterschapsverkiezingen het uitgelezen moment om uw stem te laten horen. Maar het belang van woningeigenaren met funderingsschade staat niet hoog op de agenda van de waterschappen. Uit onderzoek van Radar blijkt dat in de officiële kieshulp MijnStem funderingsschade bij maar één van de eenentwintig waterschappen een onderwerp is. Moet hier niet verandering in komen?

Bekendmaking genomineerden 'Wie heeft de kleinste?'

Radar houdt een krimpflatieverkiezing onder het motto: ‘Wie heeft de kleinste?’. Krimpflatie is het verschijnsel waarbij de inhoud van een product krimpt, maar de prijs niet per se. Jij bepaalt welk product wint. Op 13 maart worden de genomineerden bekend gemaakt, waarna er gestemd kan worden. Een week later, op 20 maart, reikt Antoinette Hertsenberg 'De kleinste'-trofee uit. 

Radar checkt! Bouwbedrijf laat spoor van gedupeerden achter

In Almere werd een huis op last van de gemeente afgebroken, omdat het niet voldeed aan de bouwvoorschriften. Op verschillende plekken in Nederland staan huizen die niet afgebouwd zijn of opgeleverd, met tal van bouwtechnische gebreken. En ook op het forum van Radar duiken klachten op over bouwbedrijf Bulko. ‘Alles is misgegaan' en 'Niets is goed gegaan' vertellen mensen aan Radar. Oftewel: de firma laat een spoor van gedupeerden achter. Een jaar geleden werd het failliet verklaard, maar de eigenaar gaat onder een andere naam en een andere website gewoon door. Fons gaat er achter aan.

Chemotherapie wordt abrupt afgebroken

Karen Niessen bevond zich midden in haar chemotherapiebehandeling voor slokdarmkanker toen zij in januari van dit jaar slecht nieuws kreeg: haar behandeling in de Duitse kliniek Helios zou abrupt worden stopgezet. De reden? Haar zorgverzekeraar ONVZ zou volgens de kliniek de financiering hebben stopgezet, waardoor Karen diezelfde dag naar huis moest terugkeren. Ruim een maand later, na weken bellen en mailen, is er nog veel onduidelijkheid. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Radar zoekt het uit.

Fragmenten