Tv-uitzending 14-10-2019

De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp'ers komt eraan. Maar hoe gaat die eruitzien?

Hoe gaat de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers eruitzien?

Na jarenlang politiek gesteggel staat het nu zwart op wit: zzp'ers moeten op termijn een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering krijgen. Momenteel heeft maar liefst 80% van de meer dan een miljoen zzp'ers in Nederland géén AOV.

Dat is veelal omdat zulke verzekeringen behoorlijk duur zijn en zzp'ers, zeker wanneer ze net beginnen, hun geld er niet in willen steken. Dat kan echter wel nare gevolgen voor ze hebben wanneer ze door bijvoorbeeld ziekte niet meer kunnen werken en dus geen inkomen meer hebben.

Met een verplichte verzekering hoopt de overheid de groep mensen die dat risico loopt te verkleinen. De vraag die rijst is hoe de verzekering eruit gaat zien. Dat is iets waar de verschillende partners zich nu over gaan buigen. Wordt de verzekering goedkoper? Loopt die bij een verzekeraar of via een overheidsinstantie? Radar duikt erin.

Antidepressiva vaak 'offlabel' voorgeschreven

Antidepressiva liggen al jaren onder vuur. Ook Radar heeft al meerdere malen aandacht besteed aan deze middelen.

We hielden een enquête onder bijna 8000 gebruikers van antidepressiva en daar komen een paar opmerkelijke resultaten uit. Zo zou je denken dat ze  alleen worden voorgeschreven aan mensen met een depressie. Maar uit de enquête blijkt dat 17% het kreeg voor een burn-out, 22% vanwege vermoeidheid en/of slaapproblemen en 9% in verband met een rouwproces. De term hiervoor is ‘offlabel voorschrijven’.

Uit de enquête blijkt ook dat maar liefst 63% van de gebruikers bijwerkingen ervaart, variërend van minder emotie voelen tot zelfs suïcidale gedachten.

Lees ook: Antidepressiva regelmatig voorgeschreven voor niet-depressiegerelateerde klachten

Zo’n 1,1 miljoen mensen in Nederland slikken deze medicijnen. Waarom worden antidepressiva, ondanks alle twijfel en bijwerkingen toch nog zo massaal voorgeschreven?

Fragmenten