Tv-uitzending 16-03-2020

Maandag in Radar: wat gebeurt er met al je reizen die geannuleerd zijn? En: hoe bepaalt het Zorginstituut Nederland welke medische behandeling wel of niet vergoed wordt? Verder: je wordt zomaar uit je huurhuis getrapt. Hoe kan dat en mag dat wel?

Corona en geboekte vakanties

Wat gebeurt er met pakketreizen die geannuleerd zijn en wat kun je verwachten als je zelf een losse vlucht en accommodatie hebt geboekt? Wat wordt er vergoed en op welke wijze? In de studio geven directeur Stichting Garantiefonds Reizen, Erik Jan Reuver en Joyce Donat van de Consumentenbond tekst en uitleg.

De macht van het Zorginstituut

Meerdere artsen zeggen dat je een bepaalde behandeling echt nodig hebt. En toch vergoedt de zorgverzekeraar de behandeling niet. Onvoorstelbaar frustrerend en vooral onbegrijpelijk. Want waarom luistert de verzekeraar dan niet naar de artsen? Als zij zeggen dat de behandeling nodig is, is het toch logisch dat die vergoed wordt?

Het is niet voor het eerst dat Radar hier aandacht aan besteedt. De vraag is hoe wordt besloten wat wel en niet vergoed wordt vanuit het basispakket door zorgverzekeraar. Dat doet niet de zorgverzekeraar, maar Zorginstituut Nederland. Het Zorginstituut kijkt daarbij onder meer of de zorg voldoet aan 'de stand van de wetenschap en de praktijk', en volgt het principe van 'evidence based medicine'. Oftewel, is er genoeg wetenschappelijk bewijs voor een behandeling of ingreep. Maar ja, waar ligt die grens?

Gedwongen je huurhuis uit

De 20-jarige Chayenne ging een huurcontract aan van een jaar met een professionele verhuurder in Maastricht. Na een half jaar ontvangt ze een mail dat ze er binnen drie weken uit moet. Drie weken! De verhuurder blijkt geen vergunning van de gemeente te hebben voor de verhuur van de studio. In het huurcontract staat dat beide partijen binnen het jaar het contract niet zonder boete kunnen opzeggen. Maar de verhuurder zoekt geen vervangende woonruimte voor haar, betaalt haar borg van 350 euro niet terug en ze krijgt geen schadevergoeding, terwijl ze daar wel recht op heeft. Radar gaat er achteraan.

Fragmenten