Tv-uitzending 16-10-2017

Radar neemt de hypotheekplannen van Rutte III onder de loep. Verder: waarom zijn boetes voor mensen wiens rijbewijs gestolen is, nog niet afgeschaft? En nogmaals aandacht voor de stapeling van kosten van langdurige zorg.

Boete betalen als je rijbewijs gestolen is

Je tas is gestolen. Je telefoon, je portemonnee, je rijbewijs: allemaal weg. Balen! Aangifte doen en nieuwe bankpasjes aanvragen is al enorm veel gedoe. En dan kom je er ook nog eens achter dat je naast de standaard kosten voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs, je een boete van wel 60 euro moet betalen, terwijl jíj bestolen bent.

Twee derde van de gemeenten in Nederland hanteert dit boetebeleid.  Voor het aanvragen van identiteitsbewijzen zoals een paspoort of een ID-kaart is een dergelijke boete afgeschaft. Waarom bestaat de boete voor een gestolen rijbewijs, dat ook een identiteitsbewijs is, nog wel?

Stapeling kosten langdurige zorg: vervolg

Veel mensen komen in geldproblemen door de eigen bijdrage die zij moeten betalen volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Radar besteedde daar in mei dit jaar ook al aandacht aan.

Naar aanleiding van die uitzending opende Ieder(in), de koepelorganisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte, een meldpunt en kreeg 300 meldingen binnen. Met het nieuwe kabinet in zicht is het tijd om actie te ondernemen. Dus wat gaat er gebeuren met de 300 meldingen? Ieder(in) schuift aan in de studio.

Hypotheekplannen Rutte III: de gevolgen voor de huizenbezitter

De zogenoemde 'aflosboete' leverde vorig week een hoop commotie op.  Huizenbezitters die hun hypotheek volledig hebben afgelost raken hun belastingvoordeel kwijt. Radar rekent uit wat de gevolgen zijn van de nieuwe hypotheekplannen voor jouw portemonnee.

Maandag 16 oktober 2017 in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

Fragmenten