Tv-uitzending 28-03-2022

De middelingsregeling kan duizenden euro's schelen op je inkomstenbelasting als je een jaar een afwijkend inkomen hebt. Dat kan je door corona zomaar zijn overkomen. Maar de regeling wordt vanaf 2023 afgeschaft. Daarnaast gaat Fons op zoek naar een verkoper van grafstenen die niet levert wat hij belooft en zo klanten achterlaat met financiële en emotionele schade. En ten slotte blijkt het grondwaterpeil in grote delen van Nederland funest voor de funderingen van huizen - maar gunstig voor boeren. Radar duikt in de politiek en botsende belangen van het water onder onze voeten. 

Gunstige middelingsregeling van de Belastingdienst wordt afgeschaft

Had je een slecht jaar door corona? Of had je een piekinkomen, omdat je een ruime ontslagvergoeding kreeg? Dan betaal je misschien wel uitzonderlijk weinig of juist extra veel belasting in vergelijking met andere jaren. In zo'n geval kan het slim zijn om bij de Belastingdienst aan te kloppen en gebruik te maken van de zogenoemde middelingsregeling. Voor sommige mensen levert die een besparing van duizenden euro’s op. Maar wat schetst onze verbazing: vanaf 2023 wordt de regeling afgeschaft. Experts vinden het onbegrijpelijk, want een afwijkend inkomen kan iedereen overkomen. Waarom verdwijnt de middelingsregeling?

Van Wijngaarden Gedenktekens levert niet | Radar Checkt!

Van Wijngaarden Gedenktekens is een bedrijf dat sinds 2001 grafstenen verkoopt in de regio Den Haag. Toch lijkt het bedrijf sinds 2020 nauwelijks meer te leveren. Gevolg: tientallen gedupeerden die zich melden bij Radar. De schade loopt soms wel op tot 1600 euro. De steenhouwerij zou zowel nieuwe gedenkstenen als aanpassingen aan bestaande stenen moeten leveren. Gedupeerden wachten al maanden op hun bestelling en zochten meermaals contact met dit bedrijf, zonder succes. Ook opvallend: begraafplaatsen weigeren vergunningen uit te geven aan Van Wijngaarden Gedenktekens. Ook de Gemeente Leidschendam-Voorburg heeft veel klachten ontvangen en waarschuwt mensen om geen zaken te doen met dit bedrijf. Wat is hier aan de hand? Fons gaat op zoek naar de eigenaar.

Verzakte huizen door te laag grondwaterpeil

Maar liefst 1 miljoen huizen in Nederland zijn aan het verzakken, met tienduizenden euro's schade als gevolg. Vaak kun je er als huiseigenaar helemaal niets aan doen. Zo wordt het grondwaterpeil in veengebieden, zoals Friesland, al zeventig jaar kunstmatig laag gehouden ten behoeve van de landbouw. Huiseigenaren moeten zelf opdraaien voor de funderingsschade. Maar waarom worden de waterpeilen niet verhoogd door de waterschappen? Welke belangen spelen er en hoe kunnen burgers wel hun huis beschermen? Radar zoekt het uit.

Kijk nu naar NPO 1!

Fragmenten