toggle menu

Uitgerust op je bestemming met een nekkussen?

Onderuit gezakt, juist rechtop met het hoofd naar achteren, hoofd tegen het raam, je hoofd leunend op je armen op je schoot. We zoeken eindeloos naar de ideale slaaphouding terwijl we aan het reizen zijn in de bus of het vliegtuig. Daar zijn oplossingen voor; neksjaals met ondersteuning, opblaasbare kussens in alle vormen en maten... Welk hulpmiddel zorgt ervoor dat je met een juiste slaaphouding uitgerust op je eindbestemming aankomt?

Radar laat 6 kussens testen door twee frequent reizigers en sport fysiotherapeut Merel Janssen geeft aan of de nekkussens hun beloftes daadwerkelijk waarmaken.

Kan het eigenlijk kwaadals  je nek verkeerd ligt? Volgens Merel Janssen niet. Het lichaam geeft namelijk een signaal af dat je niet goed ligt, maar toch kan een kussen best wel fijn zijn volgens de fysiotherapeut. Er zijn veel mensen met nekklachten en/of hoofdpijnklachten en dan kan een hoofdkussen echt wel een positieve invloed hebben.

Nekkussentjes gestest: de resultaten

1. Bcozzy travel pillow: 6.5 (24,35 euro)

Dit kussen moet je vrij strak om de nek hebben en dit kan een vervelend gevoel geven aan de voorkant van je nek. Daarnaast zit er nog teveel ruimte tussen het kussen en de nek, waardoor de nek eigenlijk nog onvoldoende gestabiliseerd wordt.

2. J-Pillow: 6.0 (prijs: 16,20 euro)

Het materiaal van dit kussen is vrij zacht, maar er zit wel een bepaalde hardheid in en dat is belangrijk. Voor de nek is dit kussen prima, maar voor de lage rugklachten iets minder.

3. Langria pillow: 5.0 (prijs 22,75 euro)

Er zit een gedeelte onder dit kussen en dat is volgens de fysiotherapeut juist hetgeen wat je niet wilt. Het bovenlijf wordt hierdoor verder naar voren gedrukt en de nek wordt bij gebruik van dit kussen niet gestabiliseerd.

4. Rexway pillow: 4.5 (prijs: 12,18 euro)

Neemt niet alleen heel veel ruimte in, maar is vooral ook heel ongemakkelijk voor mensen met een groter lichaam.

5. Infinity pilow: 4.0 (Prijs: 29,99 euro)

Geeft onvoldoende stabiliteit. Daarnaast neemt het kussen veel ruimte in beslag in je handbagage.

6. TRTL pillow: 3.0 (prijs: 28,41 euro)

Het kussen geeft niet de juiste steun, voor extra steun dien je de ‘sjaal’ aardig strak om de nek te wikkelen en dit wordt vaak als onprettig ervaren.

Hoe voorkom je nekpijn nou echt?

Volgens Merel Janssen is het vooral een goede houding belangrijk: rechtopzitten, waardoor er in de bovenrug en de nek veel meer rust plaats vindt. Wat je kan toevoegen is een nekkussen met goede stabilisatie aan de zijkanten. Vliegtuigmaatschappijen integreren dit steeds meer in de stoelen zelf, en dat geeft eigenlijk de goede zitpositie.

Meer over:

Of praat mee op het forum

Ook interessant