Uitreiking het Gouden Windei

'Superfood' dat voor 68 procent uit suiker bestaat, 'light' appelsap dat eigenlijk sap met extra water is, en een melk-aardbei-koekje met welgeteld 0,03 procent aardbei... Deze producten maken kans op het Gouden Windei, de 'prijs' van voedselwaakhond foodwatch voor het meest misleidende product.

Benieuwd naar de winnaar?

Bekijk het overzicht met alle genomineerde producten!

Al 5 jaar lang reikt foodwatch het Gouden Windei uit aan het meest misleidende product in de supermarkt. Een greep uit de illustere winnaars van voorgaande jaren: In 2011 was het Blue Band Goede Start! Witbrood, wat veel te weinig voedingsvezels bevat. En in 2014 Capri-Sun Multivitamin van Coca-Cola, een zogenaamd gezond sapje boordevol suiker. Dit jaar zijn 7 producten genomineerd voor het Gouden Windei.

Wat houdt de verkiezing in?

Voor de verkiezing van het Gouden Windei wordt gekeken naar fabrikanten die 'gezonde' producten bedenken, die bijvoorbeeld boordevol suiker zitten. Of producten waarbij er amper iets van de ingrediënten die op de voorkant staan in de ingrediëntenlijst zijn terug te vinden.

Wij, sukkelige consumenten slikken het als zoete koek. Volgens mediapsycholoog Mischa Coster is dat niet zo gek. We nemen op twee manieren beslissingen, aldus Coster. Enerzijds rationeel, waarbij we de voor- en nadelen afwegen. Anderzijds snel, op de automatische piloot. Vanuit de psychologie is bekend dat de dagelijkse beslissingen in 95 tot 99 procent van de gevallen op de automatische piloot genomen worden. En daar maken fabrikanten handig gebruik van.

Minder vet, maar wel 451% meer suiker

Zo plaatsen fabrikanten op de voorkant van een verpakking teksten die aantrekkelijk zijn, terwijl op de achterkant, vaak in kleine lettertjes, vermeld staat wat er daadwerkelijk inzit. Zo bevat Plus pindakaas light 30 procent minder vet dan gewone pindakaas. Het vet is echter vervangen door suiker, en wel 451 procent meer dan in de gewone pindakaas van Plus! Een andere 'instinker' is Appelsientje Halfzoet, dat is appelsap aangelengd met water. Het staat vermeld, maar alleen in kleine lettertjes op de achterkant.

Voor foodwatch is de verkiezing het moment om fabrikanten te laten weten dat sommige marketingtrucs wel degelijk doorgeprikt worden. Wij consumenten zijn gewaarschuwd: Kijk op de achterkant van de verpakking. Wees bewust van wat je koopt en realiseer je dat de voorkant van de verpakking mooier kan zijn dan de realiteit.

Forumreacties (4)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 30-12-2015 13:08
  Superfood dat uit 68% suiker bestaat, de light-variant van een appelsap is gewoon het origineel met een scheut water, en een melk-aardbei koekje bevat welgeteld 0,3% aardbei. Het zijn kanshebbers op het Gouden Windei van foodwatch, de prijs voor het meest misleidende product. De uitreiking zie je in de uitzending van Radar.

  Welk product zou volgens jou het Gouden Windei moeten winnen?

  Zie ook: http://www.radartv.nl/uitzending/volgende-uitzending/aflevering/04-01-2016/uitreiking-het-gouden-windei/

  Maandag 4 januari 2016 in Radar, 20:30 uur, NPO 1
 • H
  • harkja
  • 30-12-2015 15:19
  De huttelmeflut soepen van het eigen merk van de Jumbo.
 • M
  • moederslink
  • 30-12-2015 16:03

  Welk product zou volgens jou het Gouden Windei moeten winnen?

  Wat mij betreft alle smerige produkten waar die gore gelatine in zit! 😡
  Varkens-rund-en vissentroep/afval.
  Ik ben er op gaan letten na diverse tips : het zit vooral in zeer zoet snoep en het is te ranzig voor woorden, google maar eens en let er maar eens op, bah!
  Ik koop het daarom ook nooit meer , hoe lekker snoep ook is .
  Ik koop alleen nog snoep waar deze gelatinetroep niet in zit.
Alle reacties (4)

Ook interessant