toggle menu

Update dossier medische implantaten

Eind 2018 zond Radar in samenwerking met Trouw The Implant Files uit, een groot wereldwijd onderzoek naar misstanden rondom medische implantaten. Een jaar later hebben Tweede Kamerleden een rondetafelgesprek met deskundigen over de vorderingen. In de uitzending volgt een samenvatting van dat gesprek.

Correctie over uitspraak van Marc Mureau

Tijdens het studiogesprek zegt PvdA-kamerlid Lilianne Ploumen dat siliconen borstimplantaten volgens NVPC-voorzitter Marc Mureau elke tien jaar vervangen moeten worden. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie heeft contact opgenomen met Radar om te vermelden dat deze bewering niet klopt. Tijdens het rondetafelgesprek heeft Mureau gezegd dat 20-25% van alle borstimplantaten na 10 jaar een scheur heeft.

Hoe verloopt het met de misstanden rond medische implantaten? Maken we stappen of lopen andere landen voor op Nederland?

Wat is er gebeurd in het afgelopen jaar?

Afgelopen zomer heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) toegegeven zes miljoen incidenten met implantaten verstopt te hebben. Als er bijvoorbeeld iemand overleden was, werd dat wel in de omschrijving aangegeven, maar was het niet in een oogopslag zichtbaar gemaakt in het rapport.

In de Verenigde Staten en Canada zijn transvaginale bekkenbodemmatjes inmiddels verboden en in Frankrijk is er een verbod op gestructureerde borstimplantaten ingevoerd.

Er zijn er in het afgelopen jaar in Nederland 19 mensen aan de matjes overleden, maar er is nog geen verbod. Het bijwerkingenmeldpunt moet wel bekender worden en incidenten moeten verplicht worden gemeld.

In Australië kregen 700 vrouwen hun gelijk in een rechtszaak tegen farmaciebedrijf Johnson & Johnson, nadat ze ernstige gezondheidsproblemen kregen na het plaatsen van bekkenbodemmatjes.

Rondetafelgesprek

Maandag 25 november was er een rondetafelgesprek om Kamerleden te informeren over medische implantaten. Er waren verschillende artsen, een letselschadeadvocaat en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd aanwezig.

Immunoloog Jan Willem Cohen Tervaert kan het vanuit het internationale perspectief niet goed begrijpen dat Nederlandse Inspectie geen maatregelen heeft genomen tegen medische implantaten.

Lilianna Ploumen, Tweede Kamerlid van de PvdA, reageert in de studio.

The Implant Files

Op de documentairepagina van The Implant Files is alle informatie over missers rond medische implantaten te vinden.

The Implant Files

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant