Vanaf-prijzen bij pakketreis

Radarkijker Rob Westphal viel het op dat reisorganisaties steeds vanaf-prijzen op de website zetten. Als je vervolgens doorklikt blijkt de prijs véél hoger... Voor Radar aanleiding om onderzoek te doen naar dit fenomeen.

Weekendje Marrakech

We boeken een weekendje weg naar het exotische Marrakech. We vertrekken vanaf Schiphol, voeren een vaste reisdatum en gaan altijd met z'n tweetjes op reis.

Bij TUI blijken twee van de tien aanbiedingen niet te boeken. Bij D-Reizen gaat het minder goed, 56 procent van de reizen die wij onderzochten is niet te krijgen voor de prijs waarmee geadverteerd wordt. En bij Travelbird is géén van de zes aanbiedingen voor de aanbiedingsprijs te boeken.

Stedentrip naar Praag, weekje Curaçao

Hoe zit het met stedentrips? We willen naar Praag en proberen 48 aanbiedingen te boeken bij 4 verschillende aanbieders. In bijna de helft van de gevallen krijgen we een hogere prijs dan beloofd.

En wanneer we een week Curaçao proberen te boeken lukt het ons uit de tien aanbiedingen voor een bepaalde week, niet één keer deze aanbieding te boeken.

Reisjournalist Daan Vermeer doet onder andere voor de Consumentenbond onderzoek naar prijzen in de reissector. Hij kijkt met ons mee en probeert een reis naar Valencia te boeken, vertrek 14 september. Een reis van 169 euro gaat in een paar klikken naar 539 euro. Een prijsverschil van maar liefst 370 euro. Volgens Daan Vermeer mag dit niet, een aanbieding moet gewoon boekbaar zijn.

De ACM houdt de reisbranche nauwlettend in de gaten en is heel duidelijk. Dergelijke 'vanaf-prijzen' zijn tegen de regels. Mocht je dit tijdens het boeken van een reis tegenkomen, meldt het dan bij Consuwijzer, zodat er echt een einde kan komen aan dit soort praktijken. Lees de volledige reactie van de ACM.

Reacties: Reisbureaus

Forumreacties (20)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 25-08-2016 13:25
  Je denkt een mooie aanbieding te zien en voor driehonderd euro een reisje te kunnen boeken. Zo staat het tenminste geadverteerd. Als je de reis daadwerkelijk wilt boeken blijkt deze veel duurder. Heb jij dat ook weleens meegemaakt? Reageer!

  Lees meer: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/29-08-2016/vanaf-prijzen-bij-pakketreis

  Maandag 29 augustus 2016 in Radar, 20:30 uur op NPO 1
 • H
  • Har06
  • 25-08-2016 14:05
  Nee nooit mee gemaakt, zover mij bekend in mijn omgeving ook niemand .
  De regels en aanbieding eerst doornemen, info inwinnen en je plan trekken
 • G
  • GJvdZ
  • 25-08-2016 15:02
  Ook nooit meegemaakt. Komt misschien omdat ik na kan denken. Iedereen moet toch weten dat een vanaf prijs gebonden is aan bepaalde voorwaarden, zoals bijvoorbeeld de reisdatum. Of het aantal personen dat samen reist. Dat is al sinds mensenheugenis zo. Het zou wat worden als je i.p.v. "Vanaf xxxxx Euro" de hele prijslijst moet afdrukken met alle mogelijke opties.
Alle reacties (20)

Ook interessant