toggle menu

Vasteklantenboete

Als u lang ergens klant bent, kunt u vaak rekenen op een speciale behandeling of een extra korting. Bij uw hypotheek is dat niet altijd  het geval. Vaak werkt het andersom: geen extraatje voor u als trouwe klant, maar een straf voor uw loyaliteit. Bestaande klanten krijgen vaak een hogere hypotheekrente dan nieuwe klanten. En dat kan op den duur duizenden euro’s schelen; een vasteklantenboete.

Mensen met een hypotheek maken vaak afspraken voor een rentevaste periode. Dat betekent dat zij voor die periode, bijvoorbeeld vijf jaar, een vaste rente hebben. Als deze periode is afgelopen, moeten er nieuwe afspraken worden gemaakt. Banken bieden hun vaste klanten dan vaak een rentepercentage dat hoger is dan het percentage dat ze op dat moment aan nieuwe klanten bieden.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) geeft aan dat de vasteklantenboete niet in het streven past van banken om de klant centraal te stellen. De AFM keurt deze praktijk dus eigenlijk af, maar heeft momenteel nog niet de bevoegdheid om hiertegen op te treden. De AFM heeft bij de minister wel een verzoek ingediend om meer bevoegdheden.

Florius geeft in de uitzending aan dat de bank sinds 4 jaar geen vasteklantenboete hanteert. Dat wil zeggen dat in de voorwaarden van nieuwe hypotheken niet meer wordt opgenomen dat de rente bij verlenging hoger mag zijn dan voor nieuwe klanten. Voor veel bestaande klanten gelden deze voorwaarden echter wel en worden deze ook toegepast door Florius.

De minister heeft schiftelijk op deze uitzending gereageerd. Lees hieronder alle reacties.

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant