Vergoeding medische hulpmiddelen

De Friesland Verzekeraar stelt een keurmerk aan apothekers verplicht, die de kwaliteit van de zorg niet beter maakt, maar juist ingewikkelder. Hoe zit dat?

De Friesland Verzekeraar stelt de zogenaamde SEMH certificering verplicht aan apothekers. Deze certificering is speciaal in het leven geroepen voor medische hulpmiddelen. Op zich is daar niks op aan te merken. Enkele medische hulpmiddelen worden echter via de apotheek verstrekt. Dit geldt bijvoorbeeld voor middelen voor diabetes, incontinentie, stoma’s en wondverzorging. 

Twee certificeringen

De apothekers worden door Friesland Zorgverzekeraar verplicht een SEMH certificering te hebben, terwijl ze al voldoen aan een andere certificering, het HKZ keurmerk. Apothekers zijn dus al goedgekeurd en prima in staat om deze middelen aan de patiënten te verstrekken. 

Aanwezigheid verpleegkundige

De Friesland Verzekeraar heeft er echter voor gekozen om alleen de middelen te vergoeden als de apothekers een SEMH certificering hebben. En in die certificering zit een vreemde eis: er moet een verpleegkundige aanwezig zijn om de patiënten de medische hulpmiddelen te verstrekken. 

Dat is voor veel apothekers een onmogelijke eis waardoor veel contracten worden opgezegd door de Friesland. Zij hebben hun cliënten een brief gestuurd waarin ze aankondigen dat het contract met hun apotheker afloopt en men de medische hulpmiddelen ergens anders vandaan moeten halen. Dat heeft een groot aantal nadelen voor de patiënt.  

70 kilometer rijden voor hulpmiddel

Zo krijgt de patiënt te maken met verschillende balies en sommige mensen zullen zelfs naar een apotheek moeten die 70 kilometer verderop ligt. Ouderen worden gedwongen om via internet te bestellen. Via internet kan men echter alleen grootverpakkingen aanschaffen waardoor er veel geld verspild wordt.  

Veiligheid patiënt

Bovendien kan de veiligheid van de patiënt in het geding komen. Bij sommige middelen voor bijvoorbeeld wondzorg kunnen reacties optreden tussen medicijnen en medische hulpmiddelen. Het zou dus beter zijn als dit via een balie wordt verstrekt om advies te geven. 

Ook voor de apothekers zitten er veel nadelen aan dit verhaal. Vooral de apothekers in Friesland staan met hun rug tegen de muur. Tachtig procent van hun patiënten zijn verzekerd bij de Friesland. Willen zij goede zorg kunnen blijven leveren, dan moeten ze opnieuw een kostbare certificering halen terwijl ze al over een goede certificering beschikken. 

Op dit moment werken de verzekeraars CZ, waaronder ook Delta Lloyd en OHRA vallen, en de Friesland verzekeraar met dit beleid. De rest van de verzekeraars vindt het onzinnig om de apothekers deze extra certificering op te leggen. 

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant