Verzekeraar belegt slecht voor klant

Veel Nederlanders hebben vanaf de jaren negentig veel premie betaald voor beleggingsverzekeringen. Dit geld, vaak bedoeld als aflossing van de hypotheek of voor een pensioen, wordt door verzekeraars in huisfondsen belegd. De kosten van deze fondsen zijn door de klant nauwelijks te achterhalen.

Kosten huisfondsen 

Vanaf de jaren negentig hebben 6,5 miljoen Nederlanders voor 60 tot 70 miljard euro aan premie betaald voor beleggingsverzekeringen. Van dat bedrag wordt 30 miljard niet voor de klant belegd, maar gaat dat naar tussenpersoon en/of verzekeraar. Gemiddeld betekent dit 40 procent aan woekerkosten. 

Het resterende bedrag, de overige 40 miljard, wordt belegd. Het is dikwijls onduidelijk in welke beleggingen er wordt belegd. De huisfondsen geven moeilijk tot geen inzicht in de kosten. De kosten zijn echter extreem hoog en het beloofde rendement wordt doorgaans niet gehaald. 

Deskundigen

Twee deskundigen hebben voor Radar geprobeerd de huisfondsen te doorgronden op de kosteninhouding en rendement.  Peter van der Slikke is financieel planner en schrijver van het boek ‘Ontmaskerd’. Erica Verdegaal is econoom en journalist. 

Zowel de kosteninhoud als het rendement is vaak lastig te achterhalen. Rendementen van huisfondsen zijn vaak laag vergeleken met andere fondsen en veel lager dan door verzekeraars wordt voorgespiegeld aan de klant. Zo blijkt nauwelijks te achterhalen hoe duur de fondsen van de beleggingshypotheek zijn. 

De kosten van meneer Vogel zijn niet te vinden. Peter van der Slikke, een financieel planner, kan ze niet vinden. Ook niet in de databank van Morningstar, een internationale databank van alle beleggingen in de wereld. 

In het fonds zou met de 4,22 procent rendement de inleg van meneer Vogel staan op bijna 65 duizend euro zonder aftrek van kosten. Wanneer we de kosten eraf halen die Nationale Nederlanden hebben opgegeven in de Ruijter-jaaroverzichten van de klant (de overlijdensrisico dekking, de kosten voor de tussenpersoon en de kosten voor de verzekeraar) zou meneer Vogel op bijna 54 duizend euro uitkomen. In werkelijkheid zit er nog geen 42.000 euro in de pot. Dat moeten dan wel de fondskosten zijn. Die we nergens kunnen terugvinden.

Autoriteit Financiële Markten

De Autoriteit Financiële Markten (AFM), de toezichthouder in het geldverkeer van Nederland, houdt geen toezicht op de fondsen van verzekeraars. Volgens Erica Verdegaal hebben de banken en verzekeraars hier handig misbruik van gemaakt. Ze vindt het een kwalijke zaak, het gaat om vele miljarden euro’s waar de AFM geen toezicht over kan houden. De politiek moet de duimschroeven aandraaien zodat deze gegevens boven tafel komen en de kosten inzichtelijk worden. 

Forumreacties (4)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 07-09-2012 14:51
  Vanaf de jaren ’90 hebben 6,5 miljoen Nederlanders voor 60 tot 70 miljard euro aan premie betaald voor beleggings-verzekeringen. Dit geld, bedoeld als aflossing van de hypotheek of voor een pensioen, wordt door verzekeraars in vaak slecht presterende fondsen belegd en de kosten die dit met zich meebrengt, kan de klant nauwelijks achterhalen. Aan de hand van een aantal beleggingsverzekeringen tonen wij aan hoe ernstig de situatie is.


  Maandag 10 september in Radar, 20.30 uur bij de TROS op Nederland 1
 • R
  • ruud_a
  • 08-09-2012 10:19
  daarom ben ik ook nooit aan beleggingsfondsen begonnen
  dat is een ideale plek voor banken en verzekeraars om hun eigen verliesgevende producten te dumpen
  dus altijd winst voor de bank ten koste van de winst voor de klant
 • W
  • woekerprofi
  • 11-09-2012 14:49
  Hoewel het woord helaas niet genoemd werd, hebben we het hier nog steeds gewoon over de woekerpolis affaire. We wisten het al, maar na gisterenavond helemaal zeker, dat voorgespiegelde rendementen bij beleggingsverzekeringen nooit haalbaar waren, vanwege de beleggingseffecten van ingehouden kosten. Fondskosten bij fondsen van fondsen worden ook nog eens volledig verborgen gehouden, terwijl ook die kosten bij de definitie van "kosten" horen.

  Er werd ook nog eens scherp aan herinnerd dat een half procentje minder in het begin duizenden, zo niet tienduizenden kan schelen op einddatum.

  Maar wat doen we er aan? Helaas verzuimd de TrosRadar redactie er op te wijzen dat actieve gedupeerden inmiddels al voor tienduizenden per polis schadeloosstelling hebben weten te bereiken.

  Dat is behalve in de Panorama van deze week ook allemaal terug te vinden op het eigen TrosRadar forum "Woekerpolis": http://forum.www.trosradar.nl/viewforum.php?f=66 voor alle rubrieken.

  En: http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?f=66&t=121458 voor alle hulp die er maar te krijgen is. Zie verder ook de Stichting ODIN http://www.stichting-odin.nl/14-95/voor-consumenten.html
Alle reacties (4)

Ook interessant