Verzekeraars gaan met lage rente rekenen in pensioenoverzicht

Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars, zegde in het TROS programma Radar toe dat verzekeraars met ingang van 2013 niet meer zullen rekenen met 4% rente bij het samenstellen van de uniforme pensioenoverzichten voor beschikbare premieregelingen.

'Vanaf volgend jaar gaan we werken met de door De Nederlandse Bank vastgestelde lange termijnrente rekenen en die komt voor 2013 uit op 2,4%. Dat geeft een heel ander beeld', aldus Richard Weurding directeur van het Verbond van Verzekeraars. Tot op heden gebeurde dit nog wel, ondanks dat de rentestand al geruime tijd lager is dan 4%. Het gaat om berekeningen waarbij de hoogte van het aan te kopen pensioen wordt bepaald.

AFM: pensioenoverzichten (UPO’s) veel te rooskleurig

De informatie van verzekeraars in de zogeheten UPO’s is veel te rooskleurig. Dat stelde de AFM enkele maanden geleden in een rapport dat het nieuws niet heeft gehaald. Gevolg is dat veel mensen ten onrechte denken dat zij op een goed pensioen kunnen rekenen. In de praktijk blijkt het nu al voor te komen dat het pensioen zo’n 10 tot 25% minder waard is dan in het UPO staat op het moment dat de klant met pensioen gaat en een regeling moet aankopen.

Ook voor de mensen die bij een pensioenfonds aangesloten zijn, geldt dat de UPO’s te rooskleurig zijn doordat het korten op de pensioenen niet zichtbaar is in de bedragen die genoemd worden. 'Nu is nog steeds niet duidelijk hoeveel er precies gekort gaat worden en daarover kunnen de fondsen pas eind januari 2013 communiceren', zegt Gerard Riemen, directeur van de Pensioenfederatie.

Voor alle pensioenen geldt daarenboven dat in de voorgespiegelde bedragen de inflatie niet is meegenomen. Door geen indexatie enerzijds en inflatie anderzijds zullen alle bedragen daardoor mogelijk fors lager uit kunnen vallen. Dit probleem speelt voor jong en oud maar het is van groot belang dat jongeren een realistisch beeld geschetst krijgen van hun pensioen zodat zij tijdig maatregelen kunnen nemen.

Forumreacties (11)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 12-10-2012 12:43
  Jaarlijks krijg je een pensioenoverzicht op de mat dat je een beeld moet geven van wat je mag verwachten als je straks met pensioen gaat. Maar hoe realistisch zijn de bedragen op dit overzicht? Rekenen we ons terecht rijk? En staan de risico's die we lopen wel goed op dit overzicht vermeld? Radar neemt het Uniforme Pensioen Overzicht (UPO) onder de loep.

  Maandag 15 oktober in Radar, om 20.30 uur bij de TROS op Nederland 1
 • M
  • maud05
  • 12-10-2012 21:10
  pensioenoverzicht was t.m dit jaar realistisch maar m.i.v. 1.1.2013 niet meer ivm kortingen op pensioenen. Ik zit onder pensioenfonds PMT waar so wie so gekort gaat worden in 2013 dus inkomen wordt minder!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
 • M
  • mahannah
  • 15-10-2012 13:56
  Ik denk dat het goed is om mensen die met pensioen zijn te laten praten. Groepen die 5 die 10, die 15, 20 en 25 jr met pensioen zijn. Dan zzie je de grote lijnen.

  Ik meen dat mensen die veel risico hebben genomen en niets hebben opgebouwd naast hun pensoen veelal in de problemen komen, met name mede door de inflatie. IK herinner me verhalen van collega's die vroeg met pensioen gingen in ca. 1980 en die 10-15 jaar later fors in de problemen kwamen door de inflatie. Ik zag dat en dan onvoldoende schulden waren afgelost.

  Dat plaatje van je pensoen werkt verder niet omdat het bedrag heel erg veel lijkt, omdat je met de ogen van nu kijkt, maar over 25 jaar is dat volledig anders. Daar zit een enorme vertekening in.

  IK denk dat onvoldoende bewustzijn bij mensen aanwezig is omdat ze geld niet kunnen stabiliseren. Ze kunnen het wel uitgeven maar niet vasthouden en er een (innerlijke) waarde over opbouwen waardoor er een innerlijke rust en zekerheid ontstaat. Dat daardoor veel mensen onzeker blijven en als het moeilijk wordt gaan klagen. Maar klagen werkt alleen als je andern vindt die jouw willen gaan dragen. Ik denk dat die tijd voor bij is en dat er een andere realisteit geleerd moet gaan worden. Leren omgaan met minder (dan je dacht of verlangde) is daar een factor in. Ik denk dat dat realistisch is en dat daar bewustzijn over kan ontstaan als je het durft te zien.

  HB
Alle reacties (11)

Ook interessant