toggle menu

Vitamine C of vitamine € ?

Het is herfst en daarom grijpen veel mensen naar de vitaminepillen. Drogisterijen en speciaalzaken hebben allerlei soorten pillen in huis. De prijzen van deze vitamines verschillen onderling erg veel. Zit er verschil tussen goedkope en dure vitaminepillen?

Radar zoekt uit waar je op moet letten bij deze vitamines en onderzoekt daarnaast de noodzaak van het slikken ervan. Ook wordt een aantal claims op de etiketten onder de loep genomen. Maken de fabrikanten hun beloftes waar?

Heb jij extra vitamines nodig? Voor sommige bevolkingsgroepen is dit namelijk wel aan te raden. Bekijk het overzicht.

Prijsverschil is 'onnodig'

Vitamine C is een van de meest populaire vitamines en volop te vinden in drogisterijen en speciaalzaken. Wat zien we als we de prijzen vergelijken?

Radar onderzocht 4 soorten vitamine C pillen met elk 1 gram vitamine C. Bij De Tuinen betaal je € 8,49 voor een potje met 90 pillen, omgerekend zo’n 9 eurocent per pil. Voor het merk Solgar leg je € 19,50 neer voor een potje met 100 pillen, omgerekend 20 eurocent per stuk. Een fors prijsverschil dus.

Heeft dit prijsverschil consequenties voor de kwaliteit van de vitaminepil? Jan van Maarseveen, chemicus en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, zegt dat dit prijsverschil totaal onnodig is. Eigenlijk zit er wat betreft de werkzame stof geen verschil tussen de twee soorten: iedere pil bevat 1 gram vitamine C.

'Gebaseerd op ontwikkelingslanden'

Vitamine C is dus gewoon vitamine C. Maar volgens Sandra de Jong, woordvoerder van de Consumentenbond, is het slikken van extra vitamines sowieso zinloos. 'Het zijn echt bepaalde bevolkingsgroepen die er gebaat bij zijn en bepaalde leeftijdsgroepen, maar het overgrote deel van de Nederlanders krijgt gewoon het benodigde deel binnen uit dagelijks eten, als je gezond eet.'

De Consumentenbond heeft ook onderzoek gedaan naar de etiketten van vitamines en mineralen. Zo zijn er opmerkelijke claims gevonden bij zinktabletten en bij multivitamines voor kinderen. De zinktabletten zouden zorgen voor glanzender haar, maar dit is alleen het geval als je een tekort hebt aan zink - en dat heeft bijna niemand. De multivitamines voor kinderen bevatten grote doseringen jodium. Bij navraag blijkt dat de dosering is gebaseerd op cijfers uit ontwikkelingslanden. Deze kinderen hebben vanzelfsprekend een ander voedingspatroon dan kinderen in Nederland.

De Consumentenbond geeft aan dat je alleen vitaminepillen bij moet slikken als je deze ook daadwerkelijk nodig hebt. Je arts kan dit beoordelen, voegt Sandra de Jong daaraan toe.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant