toggle menu

Voor meer geld bellen dan je prepaid-tegoed?

Een schuld opbouwen met je pre-paid kaart? Het klinkt gek, maar het is mogelijk bij telecomprovider Simyo. Volgens de Simyo Klantenservice kunnen mensen tot wel 500 euro ‘in de min’ met hun pre-paid simkaart.

Simyo-klant Stalder schrok enorm toen ze een rekening van ruim 100 euro kreeg. Zij had een pre-paid kaartje op haar naam geregeld voor een vriendin uit het buitenland die kwam logeren. Het resterende bedrag heeft ze opgemaakt toen de vriendin weer wegging. Omdat de lijn niet wegviel, heeft ze zelf uiteindelijk maar opgehangen. Ze kreeg een flinke rekening voor het gesprek.

Ondanks vele telefoontjes en mailtjes met de provider kreeg zij niet haar geld terug. Simyo gaf in een reactie aan het juist klantvriendelijk te vinden: ‘U kunt zo altijd uw gesprek afmaken’. Mevrouw Stalder is het hier niet mee eens: ‘Ik koop toch juist een pre-paid kaart om niet voor verrassingen te komen te staan? Dit was mij echt niet duidelijk voor ik de kaart kocht.'

Veel klachten op internet

Ook op klachtensites op internet en het eigen forum van Simyo komen de klachten binnen. ‘Wat is hier in vredesnaam aan de hand?’ schrijft een moeder die haar zoontje zijn eerste pre-paid simkaart had gegeven. ‘165 euro in de min? Maar ik heb toch pre-paid, op is op!’

12 pagina’s kleine lettertjes

De Simyo klantenservice verwijst ook in de fora telkens naar de Algemene Voorwaarden. Daarin staat inderdaad dat een negatief belsaldo mogelijk is bij Simyo Prepaid en dat dit een schuld is van de klant aan Simyo.

Klanten hadden voor de aankoop van het pre-paid simkaartje twaalf pagina’s aan kleine lettertjes moeten lezen. 'Maar,' zo stelt een Simyo woordvoerder, 'als mensen echt zeggen, ik heb de algemene voorwaarden niet goed gelezen, ik wist echt niet dat een negatief saldo mogelijk was en het is de eerste keer, dan gaat Simyo daar coulant mee om en krijgen die mensen hun geld terug. Maar de meeste klanten zijn heel tevreden en vinden het juist fijn dat ze bij Simyo nooit hinderlijk onderbroken worden doordat hun belsaldo op is.'

Tekortkoming van het systeem

Volgens Simyo is de mogelijkheid tot negatief belsaldo dus een prettige service. Toch is op de website te lezen dat het eigenlijk niet zozeer een service is, als wel een tekortkoming in het systeem van Simyo. Het systeem haalt de belsaldogegevens van gebruikers namelijk slechts enkele malen per dag op. Zolang het systeem nog niet weet dat de gebruiker geen beltegoed meer heeft, blijft de lijn gewoon open, voor zowel telefoneren als internetten.

Veel mensen krijgen een hoge schuld door Simyo Prepaid internet. Simyo levert de sim-kaart namelijk met een open internetverbinding. Bij Simyo kan er gebruik gemaakt worden van internet zonder internetbundel. Deze ‘service’ heet bij Simyo 'Pay2Go' en kost een euro per mb. Het kijken van een youtube-filmpje van Justin Bieber kost dus al gauw 5 euro. Als een kind per ongeluk thuis niet op de Wi-Fi zit met de mobiele telefoon krijgen de ouders dus al snel bericht van een hoge rekening veroorzaakt door de onverwachte mogelijkheid een negatief saldo te krijgen en de onverwachte mogelijkheid te kunnen internetten zonder bundel. Vooral ouders die hun kinderen gecontroleerd kennis willen laten maken met mobiele telefonie middels een pre-paid kaart komen bedrogen uit.

Website aangepast

Nadat TROS Radar vraagtekens zette bij de gang van zaken heeft Simyo de website aangepast. Zowel op de hoofdpagina als tijdens het bestelproces kunnen potentiële klanten nu lezen dat bij Simyo Prepaid een negatief saldo mogelijk is.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft aan dat pre-paid niet is opgenomen in de gedragscode voor providers en dat via die weg het verhaal van Simyo Prepaid dus niet gehandhaafd kan worden. Niettemin is de ACM erg ontsteld en de ACM gaat onderzoeken of Simyo klanten beter in had moeten lichten.

Wet Oneerlijke Handelspraktijken

Ook het ministerie van Economische Zaken voert aan dat de manier waarop Simyo Prepaid verkocht is getoetst moet worden aan de Wet Oneerlijke Handelspraktijken. De Consumentenbond vindt dat pas als mensen erom vragen, providers het mogelijk mogen maken om in de min te gaan met het beltegoed. De bond stelde zelf ook vragen aan Simyo reageerde dat het ‘rood staan’ wellicht in 2014 onmogelijk wordt gemaakt bij Simyo Prepaid.

Kamervragen

D66 gaat kamervragen stellen aan minister Henk Kamp van Economische Zaken. Kamerlid Kees Verhoeven: ‘Bedrijven moeten open en transparant zijn over de voorwaarden voor consumenten en gebruikers. Een telefoonovereenkomst waarbij de klant achteraf een rekening krijgt, klinkt niet als een prepaid-overeenkomst. Dat moet van tevoren duidelijk zijn voor de consument. Als de ACM oordeelt dat nu bestaande normen hier niet van toepassing zijn, dan zal er linksom of rechtsom dus een aanpassing moeten komen. Bij het komende debat over telecom in de Tweede Kamer volgende week, zal D66 minister Kamp hier naar vragen.’

Heb je een klacht over Simyo Prepaid? Geef dit dan door aan de Autoriteit Consument en Markt via de website www.consuwijzer.nl

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant