toggle menu

Voordeel in woekerpolis niet doorberekend

Verzekeraars profiteren van het feit dat we langer leven en dat de overlijdensrisicoverzekeringen veel goedkoper zijn geworden. We betalen dus langer door, terwijl de kosten voor de verzekeraar lager zijn geworden. Daar merk je als woekerpolishouder echter niets van: deze voordelen worden niet doorberekend naar de consument. We blijven met z’n allen juist steeds méér betalen.

Volgens deskundigen kunnen verzekeraars de financiële voordelen makkelijk doorberekenen naar hun klanten. Deze woekerpolishouders kunnen zo’n ‘extraatje’ juist goed gebruiken. Door hun dure verzekering bouwen zij namelijk vaak niet voldoende kapitaal op om bijvoorbeeld hun huis af te lossen.

Herverzekeren

Simpel gezegd is het voor de verzekeraars goedkoper geworden om het overlijdensrisico te ‘herverzekeren’. De verzekeraar sluit namelijk op zijn beurt ook een verzekering af. De premie die de verzekeraar voor deze herverzekering betaalt, is de afgelopen jaren veel goedkoper geworden. Dat voordeel wordt niet doorberekend naar de houder van de woekerpolis.

De premie voor de overlijdensrisicoverzekering is steeds goedkoper geworden omdat we allemaal langer leven. Bij jouw woekerpolis is de tijd echter stilgezet, en wordt nog steeds met de oude levensverwachting gerekend. Bij de herverzekeraar loopt de teller wel gewoon op – en de premie dus naar beneden.

Er zijn nu nog zo’n 250.000 polissen van het ergste soort. Dit zijn zogenaamde leeglooppolissen. Mensen met zo’n polis bouwen vaak helemaal niets op: alle winst wordt namelijk opgegeten door het product zelf. Hoe dat werkt is een ingewikkeld proces, dat in de uitzending wordt uitgelegd.

Burgerinitiatief

Stichting Woekerpolisproces start een burgerinitiatief om verzekeraars bij wet te verplichten om dit voordeel wél door te berekenen.

Daarnaast wil Woekerpolisproces dat de overlijdensrisicoverzekering wordt losgekoppeld van de kapitaalpot, zodat de premie niet langer je opgebouwde kapitaal dat je binnen je woekerpolis hebt gespaard ‘opeet’.

Overstappen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft half oktober banken gevraagd beter mee te werken met mensen die van hun woekerhypotheek af willen. Mensen met een beleggingshypotheek, een geldlening waar een woekerpolis aan gekoppeld is, mogen niet belemmerd worden als ze naar een beter product over willen stappen.

Het gaat hier dan om zogenaamde verpande beleggingshypotheken. Dat zijn hypotheken waarbij de lening alleen verstrekt wordt als er een overlijdensrisicoverzekering is afgesloten. Deze verzekering keert bij overlijden rechtstreeks uit aan de bank.

De bank heeft de overlijdensrisicoverzekering verplicht gesteld en wil alleen geld lenen op basis van deze overlijdensrisicoverzekering. Zomaar overstappen naar een ander product is dan lastig.

Smoesjes

Vaak krijgen mensen die dit wel willen, om de schade van de woekerpolis te beperken, te maken met een aantal belemmeringen, of smoesjes, die worden opgeworpen door de bank, verzekeraar of tussenpersoon.

De AFM noemt in deze brief 12 van deze belemmeringen en benoemt daarnaast een alternatief. Voor consumenten kan dit handige informatie zijn, als je met je tussenpersoon in gesprek gaat. De brief van de AFM is hier te lezen.

Volgens de AFM is het belangrijk dat consumenten worden gestimuleerd om iets aan hun giftige polis te doen. Als de consument of de adviseur daar werk van maakt, dienen de banken geen belemmering te vormen, stelt de AFM.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant