Waardebonnen-winacties

Bij veel mensen loopt de mailbox vol met berichten waarbij je waardebonnen ter waarde van honderden euro's kunt winnen. Duidelijk spam. Wie of wat zit hierachter?

Jeroen volgt de aanwijzingen in de mail op en gaat eens bellen. Het blijkt dat je eerst je mailgegevens moet doorsturen en daarna een quiz moet maken waarbij het nog maar de vraag is of er werkelijk waardebonnen te winnen zijn.

Ons onderzoek bracht aan het licht dat er mensen op de spel-websites worden afgebeeld als 'eerdere winnaars', terwijl zij nog nooit iets hebben gewonnen.

Wat moet je doen?

1. Niet klikken

Je moet nooit op een link in de spammail klikken.

2. Niet afmelden

Je moet je ook niet afmelden voor deze spam, via de afmeldlink die altijd onderaan mailings staat: dan wordt de spam alleen maar meer. Je laat daarmee namelijk blijken dat het een actief account is.

3. Meld spam

Bij klachten kun je je het beste wenden tot de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM houdt toezicht op spam en onderneemt actie als er veel klachten over een bepaalde afzender binnenkomen op www.spamklacht.nl.

4. Blokkeer de afzender

Je kunt in je mailprogramma aangeven dat je geen mail meer wilt ontvangen van deze afzender.

5. Aanmerken als spam in je mailprogramma

Het mailprogramma dat je gebruikt heeft als het goed is ook een 'aanmerken als spam'-functie. Bij het ene mailprogramma werkt zo'n markeerfunctie erg goed (zoals bij Gmail), bij andere aanbieders zijn de spamfilters minder geavanceerd en kan het zijn dat je alsnog berichten van een bepaalde afzender ontvangt.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant