Wat bedoelen ze met 'water van restaurantkwaliteit' en 'puur op smaak'?

Chaudfontaine adverteert met 'water van restaurantkwaliteit' en 'perfect op smaak', maar wat bedoelt de bronwaterfabrikant daar eigenlijk mee? Wat is 'restaurantkwaliteit' en wie bepaalt of de smaak perfect is?

De redactie belt met Chaudfontaine om die vragen te stellen. Een medewerker legt uit dat het merk al een aantal keer is verkozen tot mineraalwater met de beste smaak. 'De verhoudingen van de mineralen zijn altijd op hoge kwaliteit. Onze producten smaken heel goed bij diverse gerechten.' De medewerker legt uit dat Chaudfontaine anders smaakt dan kraanwater.

'Juiste ph-waardes'

In het reclamespotje is ook chefkok Freek van Noortwijk te zien. Hij is ambassadeur van het bronwatermerk. Wat is volgens hem 'restaurantkwaliteit'? 'Dat is water dat een zuivere, gebalanceerde, neutrale smaak heeft. Dat heeft dan weer te maken met lage natriumgehaltes en juiste ph-waardes. Dat zit dan niet een heleboel wijnen of gerechten in de weg.' Van Noortwijk zegt dat kraanwater een vrij neutrale smaak heeft, alleen is het volgens hem minder zuiver qua smaak.

'Dit is een reclameterm'

Waterdeskundige Roelof Stuurman van Deltares, het onafhankelijke kennisinstituut op het gebied van bodem en water, zegt dat de uitspraak 'water van restaurantkwaliteit' gewoon een reclameterm is. 'Onder 'water van restaurantkwaliteit' kan ik niet meteen zien hoe het verschilt van thuiskwaliteitwater of kantoorkwaliteitwater.' Stuurman zegt dat in Nederland het kraanwater heel goed is. 'Mineralen zitten ook in ons kraanwater, daar zit geen verschil in. Lekker water heeft geen smaak en heeft een lagere temperatuur.'

De volledige reactie van Chaudfontaine is hier te lezen.

Ook interessant