Wat is 'de snelste weg naar een serieuze relatie'?

Relatieplanet.nl adverteert met de slogan 'de snelste weg naar een serieuze relatie'. Dat klinkt als een Formule 1-coureur die met piepende bandjes naar de finish van een race rijdt. Hoe snel kan je dan zo'n relatie scoren?

Relatieplanet is één van de vele datingsites die online actief zijn. Datingsites willen singles bij elkaar brengen en daarvoor mag je je veelal gratis inschrijven, maar moet je al snel de knip trekken als je wil reageren of wil daten.

We bellen even met Relatieplanet en vragen hoe snel je een serieuze relatie kan scoren op hun datingsite. De medewerker van de klantenservice zegt dat dat binnen een week of binnen een half jaar is. 'Dat is niet te zeggen natuurlijk. We hebben geen statistieken van al die duizenden mensen die we hebben en hoe snel die een relatie krijgen.' Het blijft dus onduidelijk hoe snel 'de snelste weg' is.

Wanneer is een relatie serieus?

'Kan ik niet zeggen' krijgen we te horen van de medewerker van Relatieplanet. 'Het serieuze slaat er op dat wij gewoon een site zijn waar je een heel uitgebreid profiel kan invullen en waar mensen niet uit zijn op one night stands, maar op een serieuze relatie, dus een langdurige relatie.'

Waargebeurde liefdesverhalen

Relatieplanet adverteert ook met: '200.000 waargebeurde liefdesverhalen'. Dat houdt, volgens de klantenservice, in dat mensen elkaar hebben ontmoet en besloten hebben een relatie aan te gaan en van de site af te gaan. 'We onderhouden geen contacten daarmee' dus Relatieplanet controleert niet óf een relatie standhoudt en hoe lang.

Toeval en timing voor echte klik

Marcelino Lopez is relatiepsycholoog en publicist. Hij is van mening dat je geen 'serieuze relatie' kan beloven aan deelnemers van een datingsite. 'Je kunt hoogstens claimen dat jouw datingsite de kansen vergroot een potentiële partner te ontmoeten.' Volgens Lopez zijn er teveel onvoorspelbare variabelen en heeft een echte klik vaak ook met timing en toeval te maken. 'Een datingsite vergroot je kansen op liefde als je in je dagelijkse omgeving geen geschikte mensen tegenkomt.'

Nadelen van datingsites

Naast voordelen, zoals het makkelijker aanspreken van mensen, zijn er ook nadelen. Lopez legt uit dat niet iedereen even goed uit de verf komt. 'Er is een soort hiërarchie. Je hebt een klein groepje hele populaire mensen die veel keus hebben en veel mensen die achter het net vissen en nauwelijks reacties krijgen.' Volgens Lopez zoeken mensen veel oppervlakkiger door het grote keuzeaanbod en het gebrek aan biologische informatie.

Hoe vind je de juiste partner?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt, volgens relatiepsycholoog Marcelino Lopez, dat mensen elkaar vooral 'offline' ontmoeten. 'Voor je iets een serieuze relatie mag noemen is er tijd nodig. Er is tijd nodig om een relatie te testen. Je moet samen dingen meemaken.' De grootste kans om je partner is te vinden is volgens Lopez in je directe omgeving, zoals de sportvereniging, netwerk of werk. 'Datingsites zijn een geaccepteerd medium. 15% van de stellen heeft elkaar gevonden via internet.'

Ook interessant