toggle menu

Wat is glucose-fructosestroop?

Wat is glucose-fructosestroop?

Glucose-fructosestroop zit in onder meer in frisdrank, appelstroop en in tussendoortjes zoals volkoren biscuitjes en ontbijtkoek. Wat is glucose-fructosestroop eigenlijk?

Radar Radio gaat de straat op en vraagt het voorbijgangers. Is glucose-fructosestroop een natuurlijk suiker, zoals sommigen denken? Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie aan de Wageningen Universiteit, beantwoordt in de radio-uitzending enkele vragen over deze stof.

Natuurlijk suiker?

Is glucose-fructosestroop een natuurlijk suiker? Aan de ene kant wel, zegt Witkamp, Glucose en fructose komen beide van nature voor. Glucose-fructosestroop is echter bewerkt, en wordt gemaakt uit andere suiker.

Verschil met gewone suiker?

Is er een verschil met gewone suiker? 'Onze gewone (tafel)suiker noemen we sucrose of sacharose, dat maak je van suikerbieten of suikerriet. Deze suiker bestaat uit twee verschillende bouwstenen: glucose en fructose. Ons lichaam verwerkt deze stoffen apart. In de stroop wordt dat van te voren gedaan. Dat heeft allerlei technische voordelen, het is goedkoper én zoeter. Daarom vindt de industrie het handig om in allerlei voedingsmiddelen te verwerken.'

Is fructose slechter?

Is fructose slechter dan glucose? 'Een klein beetje fructose is niet zo slecht. Het zit ook gewoon in fruit. Best wel veel in appels bijvoorbeeld. Er wordt wel gezegd dat als je behoorlijke hoeveelheden fructose binnenkrijgt, dan moet je denken aan tientallen grammen, dat het dan slechter is dan glucose omdat je dan leververvetting krijgt.

Hongergevoel opwekken?

Kan fructose een hongergevoel opwekken, in plaats van stillen? 'Opwekken niet, maar je gaat er wel makkelijker meer van eten, legt Witkamp uit. Dat komt omdat ons lichaam fructose niet zo goed herkent, daardoor wordt het wat minder geremd en komen er minder signaalstoffen vrij.'

Ook interessant