Zonnepanelen

Wek je als Nederlandse consument zelf duurzame energie op, dan is de kans groot dat je hier geen cent voor krijgt. Hierover lig je maanden of soms jaren in de clinch met de energiemaatschappij die de stroom van jou afneemt. Bovendien wil het huidige kabinet geen cent uitgeven aan stimulering van zonne-energie.

Terwijl zonne-energie in onze buurlanden booming business is, komt het in Nederland maar niet van de grond. In Radar laten we zien hoe de consument, die ook kleine producent is van duurzame energie, voortdurend door overheid en energiemaatschappijen wordt tegengewerkt.

Duurzame energie zoals zonne-energie heeft de toekomst. Maar in Nederland worden burgers met zonnepanelen nog steeds gedwarsboomd door overheidsbeleid en energiebedrijven. Het blijkt dat mensen die in Nederland duurzame energie produceren, aan alle kanten gehinderd worden.

 

In Nederland kennen we een systeem waarin men aan het net terug geleverde energie kan 'salderen'.  Hierbij kan men geproduceerde zonne-energie die over is, terug verkopen aan de energiebedrijven.

Het probleem hierbij is dat men voor die energie vaak helemaal geen vergoeding krijgt.

 

Marjan Minnesma was het Nederlandse beleid zo zat dat ze vorig jaar besloot om zelf actie te ondernemen. Daarop startte ze het 'Wij Willen Zon' initiatief. Om minder afhankelijk te zijn van overheidssubsidies en toch goedkoop zonnepanelen aan te kunnen schaffen, bracht ze een groot aantal mensen bijeen die bereid waren om een zonnestroom-installatie aan te schaffen.

 

Een ander initiatief komt van de energieleverancier Greenchoice, het zogeheten Zonvast. Meer informatie hierover vindt u op de site van Greenchoice.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant