toggle menu

Zorgdebat: verzekeraars en privacy

Doordat er zoveel gegevens aan de verzekeraar overhandigd moet worden, zijn behandelaars van mening dat het medisch beroepsgeheim systematisch wordt uitgehold.

Om de kosten in de geestelijke gezondheidszorg onder controle te houden, voeren de verzekeraars steeds meer gedetailleerde controles uit bij instellingen en psychologen. Hierbij wordt, zonder dat we hier zelf toestemming voor geven, in onze dossiers gekeken. En dat is een flinke inbreuk op de privacy, zeggen deskundigen. Radar behandelde dit probleem eerder ook al.

Beroepsgeheim uitgehold

Jim van Os, hoogleraar Psychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum Maastricht ziet een spanningsveld tussen de datahonger van de verzekeraar enerzijds en het beroepsgeheim van de professional anderzijds. Als de patiënt er niet op kan vertrouwen dat zijn gegevens vertrouwelijk worden behandeld, zal deze steeds minder een beroep doen op de ggz.

Niet-artsen beoordelen gegevens

Advocaat gezondheidsrecht Elly Koning vindt dat het nergens in Nederland goed geregeld is wat verzekeraars met patiënteninformatie doen. Ook niet-artsen bekijken en beoordelen deze gegevens. Volgens Koning is de burger zich hier te weinig van bewust.

Privacy 'te koop'

Om je gegevens toch nog een beetje privé te houden, kun je als burger bij de psycholoog een privacyverklaring tekenen. Maar wordt onze informatie dan wel voldoende beschermd? Van Os vindt dat deze verklaring in de praktijk een wassen neus is. Volgens hem vindt de verzekeraar toch manieren om druk uit te oefenen, of om op een andere manier de gevraagde informatie te verkrijgen. Wil je er zeker van zijn dat jouw gegevens niet buiten de behandelkamer terecht komen? Als je het geld hebt, kun je ervoor kiezen om de behandeling zelf te betalen. Op die manier is privacy eigenlijk te koop, in het Nederlandse systeem.

Privacy-manifest

Zo kan het niet langer doorgaan, vindt huisarts Chantal van het Zandt. Zij presenteert het manifest 'Minister, onze privacy is ook onze zorg!'. Hierin roept ze namens de burgers en zorgaanbieders van Nederland de minister van Volksgezondheid op om de regels omtrent het delen van patiëntgegevens duidelijker te maken en een eind te maken aan de privacyschending van patiënten. Wanneer minister Schippers de wet niet vóór 10 september aanpast, wil ze via 'crowdsuing' een kort geding aanspannen. Lees meer op crowdsuing.nl.

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant