toggle menu

Zorgplicht in het mbo

Je volgt een mbo-opleiding, en hebt om een bepaalde reden extra begeleiding nodig om je diploma te kunnen behalen. Als jouw opleiding je dan laat weten je te moeten uitschrijven omdat dat het hen niet lukt om jou te begeleiden naar een diploma en een goede start op de arbeidsmarkt, valt je toekomstdroom volledig in duigen. Hoe is het gesteld met de zorgplicht in het mbo?

Radar legt de vraag hoe het gesteld is met de zorgplicht in het mbo onder andere voor aan juridisch adviseur onderwijsrecht Katinka Slump. Zij is van mening dat rechtsbescherming ontbreekt en dat onderwijsinstellingen, zeker de machtige mbo-opleidingen, juridiseren. Oftewel: zij maken hun eigen regelgeving.

Problemen door eigen regels

Die eigen regelgeving zorgde ervoor dat de broers Lars (21) en Jens (18) Hendrix uit Ysselsteyn hun droomopleiding moesten beëindigen. Ook Jeffrey de Groot uit Lelystad kreeg de mededeling dat zijn opleiding beëindigd zou worden, maar werd vervolgens niet uitgeschreven. Dit zorgde niet alleen voor veel onduidelijkheid en onzekerheid in zijn leven, maar ook voor de nodige problemen met betrekking tot zijn studiefinanciering.

In de studio schuift Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad aan om uit te leggen hoe de zorgplicht in het mbo in elkaar steekt.

Lees ook de reacties van de scholen van Lars, Jens en Jeffrey:

Opleiding Lars Hendrix: Koning Willem I College in Den Bosch

Opleiding Jens Hendrix: SintLucas College in Eindhoven

Opleiding Jeffrey de Groot: ROC Flevoland

Meer over:

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant