Zorgpolis: let op sturing

Het is weer die tijd van het jaar dat je een keus moet maken voor een zorgverzekering. Niet de leukste klus, maar wel een belangrijke. De polis die je nu hebt, kan misschien goedkoper. Maar als je teveel op de prijs let, mag je straks misschien niet naar het ziekenhuis om de hoek.

Zorgsturing betekent dat de verzekeraar bepaalt waar je zorg afneemt. Het gaat dan om de planbare zorg, en dus niet om de spoedeisende hulp. Als je na een ongeluk of in een noodgeval naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis wordt gereden, wordt je altijd geholpen en ben je gewoon verzekerd.

De planbare zorg is dus de zorg waarvoor je een behandeling in kunt plannen. Denk bijvoorbeeld aan een knie-operatie of een behandeling voor prostaatkanker.

De zorgverzekeraars kopen deze planbare zorg in bij ziekenhuizen. Daarnaast contracteren ze zorg bij andere zorgverleners zoals fysiotherapeuten, psychologen en bij kleine gespecialiseerde klinieken, de zogenaamde Zelfstandige Behandel Centra (ZBC’s).

Bij de keuze van een zorgpolis is het dus belangrijk dat je niet alleen kiest voor de beste prijs, maar ook voor de plek waar je eventueel zorg wilt krijgen. Je kan nooit vooraf weten welke zorg je nodig hebt, maar toch is het verstandig om na te denken welke prijs je wilt betalen voor vrije keus.

Verschillende polissen

Er zijn dit jaar in feite 3 soorten polissen waar je uit kunt kiezen:

  • Beperkte naturapolissen
  • Naturapolissen
  • Restitutiepolissen

In dit aanvullende artikel leggen we uit waar je met een beperkte naturapolis, naturapolis en restitutiepolis terecht kunt.

Zelfstandig Behandel Centra

In de reportage laten we deze problematiek zien aan de hand van Zelfstandige Behandel Centra (ZBC’s). Dit zijn kleine gespecialiseerde klinieken, of samenwerkingsverbanden van medisch specialisten, waar verzekerde zorg geleverd wordt.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een orthopedische kliniek of een kliniek speciaal voor borstkankerbehandelingen. We laten zien dat deze klinieken, soms om onduidelijke redenen, geen contract krijgen met een verzekeraar.

Mensen met een naturapolis kunnen dus niet altijd bij deze klinieken terecht. De klinieken moeten, als ze aangesloten zijn bij de branche-organisatie ZKN, voordat ze een behandeling starten met de patiënt overleggen over de kosten. Dat betekent dat vaak vooraf al duidelijk is dat de patiënt beperkt is in zijn zorgkeus.

Ook komt in de reportage aan de orde dat de mensen met een restitutiepolis niet altijd alles vergoed krijgen.

Vergelijkingssites

Wil je een zorgverzekering uitzoeken, let dan dus niet alleen op de prijs maar ook op de keuzevrijheid. Kies je voor een goedkope polis met beperkte keus, doe dit dan bewust.

Het is een enorme hoeveelheid zorgpolissen op de markt. Het is dan ook niet gemakkelijk om deze keus te maken. Je kunt daarbij gebruik maken van een vergelijkingssite. Deze sites verdienen aan iedereen die via hen overstapt.

Heb je uiteindelijk een polis gevonden, lees dan ook goed de polisvoorwaarden voordat je overstapt. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

Je zou een keus kunnen maken uit de volgende vergelijkingssites:

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant