toggle menu

Anticonceptie voor mannen: is deze gel dé uitkomst?

Een anticonceptiemiddel voor mannen. Er is al heel veel over gespeculeerd, over de voor- en de nadelen, over het wanneer het komt en vooral het 'waarom is het er nog niet?'. Want op het condoom en sterilisatie na is er nooit een veilig, werkend medicijn op de markt gekomen. Maar daar komt in 2022 allicht verandering in. Want op dit moment wordt wereldwijd een gel getest, een anticonceptiegel voor mannen, die tot nu toe goede resultaten laat zien. Is dit de ommekeer in de wereld van de anticonceptie?

Anticonceptie voor vrouwen is een stuk gemakkelijker dan voor mannen. Dat is misschien wel de reden dat Stephanie Page (Universiteit van Washington) al 18 jaar aan dit onderwerp werkt: 'Bij vrouwen moet je één eisprong per maand blokkeren, bij mannen is dat veel ingewikkelder, daar moet je de miljoenen zaadcellen die een man dagelijks produceert allemaal blokkeren'.

Omkeerbaar middel: als je stopt ben je weer vruchtbaar

Ook oraal toedienen van testosteron is lastig en moet vaak meerdere keren per dag gebeuren. De gel die Page nu wereldwijd test bestaat uit Nestorone (een progestageen hormoon dat wordt gebruikt voor anticonceptie bij vrouwen) en testosteron. Het is een omkeerbaar middel (als je ermee stopt ben je weer vruchtbaar) dat is ontworpen om door de huid van de bovenarmen en schouders te worden opgenomen.

De eerste klinische test op patiënten loopt onder 400 koppels wereldwijd: in de Verenigde Staten, Chili, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Kenia, Schotland en Zweden. Het is de eerste grootschalige test van de gel om te controleren of de contraceptieve werkzaamheid inderdaad een zwangerschap bij de partner voorkomt. Alleen koppels met een duurzame relatie werden toegelaten tot de test.

Mannelijke spermaproductie stoppen zonder verminderd libido

De anticonceptiegel is ontworpen om de mannelijke spermaproductie te stoppen, zonder dat dat effect heeft op zijn seksuele behoeften of plezier. Zowel de mannen als de vrouwen uit de koppels zijn actieve deelnemers in het onderzoek. De man brengt de gel eenmaal per dag aan op de schouder.

Zodra het aantal zaadcellen van de man een geschikt niveau heeft bereikt om een zwangerschap te voorkomen - een proces dat gemiddeld acht tot zestien weken duurt - zal het paar geïnformeerd worden dat ze de gel een jaar  lang als enige vorm van anticonceptie moeten gaan gebruiken. Tijdens deze fase wordt het aantal zaadcellen van de man regelmatig gecontroleerd om de kans op zwangerschap te minimaliseren.

'Dat mannen niet geïnteresseerd zijn in een middel voor anticonceptie is een misvatting'

Dat mannen niet geïnteresseerd zijn of bang zijn voor anticonceptie is een misvatting zegt mede-onderzoeker William Bremner. Verschillende internationale onderzoeken laten zien dat de helft van alle mannen een anticonceptiemiddel zou gebruiken als het ongecompliceerd is en als je je vruchtbaarheid terugkrijgt als je ermee stopt.

De Britse Dan en Emily Glastonbury doen als koppel mee aan het onderzoek. Dokters van Morgen ging bij hen langs in Stretford, in de buurt van Manchester.

Ook interessant