Buurtapp Nextdoor - reactie GroenLinks

Buurtapp Nextdoor - reactie GroenLinks

Hieronder lees je de reactie van GroenLinks op het item van Radar over de buurtapp Nextdoor

Buurtapps kunnen een belangrijke rol spelen bij het op de hoogte houden van activiteiten in een buurt, maar worden ook wel gebruikt als veiligheidsinstrument.

De beoordeling van buurtpreventie apps moet eens goed bekeken en besproken worden met bijvoorbeeld de politie. Vanaf welke wijze help je de wijkpolitie of op welke wijze zit je iedereen in de weg?

Stilstaan bij gegevensverzameling

Recent staan mensen beter stil bij de andere kant van al die gegevensverzameling. Met vragen als: Van wie zijn de gegevens? Wie is eigenaar? Het feit dat gegevensverzameling in de voorwaarden staat is ook al onacceptabel, want je zegt 'het mag wel, maar is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat er brieven uit jouw naam worden vestuurd?' Dit zijn zaken  waarbij we te weinig sturing geven aan de voorwaarden van de app. We laten het helemaal over aan commerciële bedrijven.

Eisen stellen

We moeten veel meer eisen stellen en al voordat een gemeente of politie een app benoemd of aanraadt. Zij moeten nadenken wat ze aanraden of benoemen op gebied van gegevensbescherming van een bedrijf. Typisch voorbeeld van grip krijgen op alle digitale ontwikkelingen. We gaan makkelijk ergens in mee. De andere kant denken we onvoldoende na en laten we het over aan private bedrijven.

Ook interessant