Deep Brain Stimulation: zo werkt het

Deep Brain Stimulation: zo werkt het

Deep Brain Stimulation (DBS of diepe hersenstimulatie) is een behandelmethode waarbij elektroden in de hersenen worden geplaatst. Deze elektroden geven signalen af, waardoor klachten verminderen. De methode wordt toegepast bij hersenziekten, zoals de ziekte van Parkinson.

Bij Deep Brain Stimulation worden twee gaatjes in de schedel geboord, precies op de plaats waar de elektroden naar binnen moeten. Die twee elektrische draadjes worden aangesloten op een pacemaker die onder de huid bevestigd wordt. In de pacemaker zit de stimulator die signalen geeft aan aan de elektroden. Voor het behandelen van Parkinson moet je een specifiek gebied in de hersenen stimuleren. Dit is een diep gelegen gebied waar onder andere de bewegingsstoornissen zitten.

Hoe werkt Deep Brain Stimulation?

Depressie behandelen met Deep Brain Stimulation

Niet alleen Parkinsonpatiënten zijn geholpen met een Deep Brain Stimulatie operatie, ook depressiepatiënten hebben baat bij deze innovatieve techniek. De diepe hersenstimulatie voor het behandelen van een depressie werkt op dezelfde manier als die voor het behandelen van Parkinson. Alleen het gebied in de hersenen waar de stemmingsstoornissen zitten is een ander gebied dan het gebied van bewegingsstoornissen. Dus er wordt ook een ander gebied met elektroden gestimuleerd.

'Alsof er een knop wordt omgezet'

Jarenlang vecht Ine tegen haar depressies. Alles heeft zij geprobeerd: pillen, praattherapie, shocktherapie. Niets helpt. Totdat haar psychiater Peter Notten haar de Deep Brain Stimulation operatie aanraadt. Zij ondergaat de operatie die uitgevoerd wordt door neurochirurg Guus Beute. Het is voor haar een geschenk uit de hemel. 'Alsof er een knop wordt omgezet', zegt neurochirurg Beute. Ine merkt het ook meteen als haar stimulator niet aan staat. Dan is haar depressiviteit direct weer terug. 'Als ik voor onderzoek een MRI-scan nodig heb, wordt de stimulator uitgezet. Dat voel ik gelijk. Ik heb dan een briefje bij me waarop staat dat alles goed komt. En dan geloof ik dat briefje niet eens meer.' Als de stroom dan weer aangezet wordt, verdwijnt Ine's depressie meteen. 

Meer over:

Ook interessant