toggle menu

Dr. Frank: Het zit er zo weer aan

Tien kilo afvallen in tien weken. Het is de belofte van de nieuwste dieetgoeroe Dr. Frank. Het klinkt als een prachtige belofte voor iedereen die deze zomer weer slank in de bikini wil. En ook voor mensen die veel te zwaar zijn en al lange tijd vechten tegen obesitas, klinkt het als muziek in de oren.

Toch moeten mensen oppassen met de belofte van Dr. Frank. Het dieet laat de kilo’s misschien wel smelten als sneeuw voor de zon, maar als mensen stoppen met het dieet zitten de kilo’s er zo weer aan. Daarnaast bestaat het gevaar dat mensen een verkeerd eetpatroon krijgen aangeleerd.

Eiwitten

Het dieet van Dr. Frank is een dieet zonder koolhydraten en met veel eiwitten. De theorie van Dr. Frank is dat je door het eten van eiwitten sneller vol zit. Ook zou je afvallen zonder dat je spiermassa vermindert. 

Eiwitten zitten voornamelijk in kaas, vlees en eieren en het dieet van Dr. Frank zit dan ook vol met deze producten. Wat er niet in zit zijn koolhydraten. Koolhydraten zitten vooral in producten als fruit, brood, aardappelen, rijst en pasta. 

Dr. Frank heeft een boek geschreven met recepten. Ook kun je je aanmelden op de website eenkiloperweek.nl. Je krijgt dan zogenaamd persoonlijke recepten toegestuurd. Dit advies is echter helemaal niet afgestemd op de persoonlijke situatie.

Omdat het dieet belangrijke voedingsmiddelen mist, bestaat het gevaar dat mensen gaan denken dat je dik wordt van bijvoorbeeld fruit en brood. Ze leren dus een voedingspatroon aan waarin belangrijke voedingsmiddelen ontbreken.

Website

Op de website van Dr. Frank kun je zogenaamd persoonlijk dieetadvies krijgen. In werkelijkheid krijgt iedereen echter dezelfde recepten toegestuurd. Het maakt dus niet uit of je een man bent die 40 kilo te zwaar is en een zittend beroep hebt of een vrouw bent die vijf kilo wil afvallen en een actief beroep heeft.

Het dieet is dus niet persoonlijk en er wordt niet gekeken naar de persoonlijke omstandigheden van de mensen die het dieet volgen. Het is juist bij een dieet waar eigenlijk onvoldoende evenwichtige voedingsmiddelen in zitten belangrijk om wel te kijken naar persoonlijke omstandigheden.

Begeleiding

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de mensen die een dergelijk dieet volgt wel snel afvalt, maar dat deze kilo’s er ook heel snel weer aanzitten.

Om blijvend gewicht te verliezen zouden mensen onder goede begeleiding moeten afvallen. Dat betekent begeleiding door een diëtist of  gewichtsconsulente. In de basisverzekering zit een vergoeding voor afvalbegeleiding van vier uur. Via uw huisarts kunt u een verwijsbrief krijgen voor de diëtist.

Botontkalking

In het dieet van Dr. Frank zitten dus veel dierlijke eiwitten. Door het eten van veel dierlijk eiwit verzuurt het milieu in het lichaam. Dat zegt Peter Deriemaeker, bio-ethicus aan de Vrije Universiteit in Brussel. Omdat het lichaam liever een minder zuur milieu heeft, gebruikt het mineralen die afkomstig zijn uit voedsel om het zure milieu te compenseren.

Als er in de voeding niet genoeg mineralen zitten dan zal het lichaam mineralen uit het eigen lichaam inzetten om deze verzuring tegen te gaan. Dat betekent dus dat het lichaam de mineralen zal halen uit het eigen skelet. Dit kan botontkalking tot gevolg hebben.

In het dieet van Dr. Frank zitten relatief veel eiwitten. Het is niet zo dat er op korte termijn botontkalking gaat ontstaan, maar een voedingspatroon met relatief veel dierlijke eiwitten is met het oog op het verzuren van het lichaam niet aan te bevelen.

Verzadigd vet

Mensen vallen niet af van het dieet van Dr. Frank omdat het geen koolhydraten bevat, maar omdat het een dieet is waar weinig energie in zit. Per dag krijgen mensen gemiddeld zo’n 1200 calorieën binnen. Gemiddeld heeft een vrouw per dag 2000 calorieën nodig en een man 2500.

In het dieet dat Dr. Frank voorschrijft, zit ook veel verzadigd vet. Dat is een soort vet dat veel in vlees en kaas zit. Verzadigd vet is erg slecht voor het hart en de bloedvaten. Het voedingscentrum raadt mensen aan zo weinig mogelijk verzadigd vet te eten.

Het voedingscentrum zegt ook dat het dieet dat Dr. Frank voorschrijft zo’n 2,5 keer meer verzadigd vet bevat dan je maximaal op een dag zou mogen eten. Het is onverstandig om zoveel verzadigd vet te eten.

Website: Dr. Frank 

Eenkiloperweek.nl

Gerelateerd

Ook interessant