toggle menu

Gebakken lucht top 10

Gebakken lucht top 10

Mooie fruitfoto’s, slanke blauwe verpakkingen en alleen natuurlijke suikers. Fabrikanten van supermarktproducten proberen de consument op allerlei manieren te verleiden hun product te kopen- en dat doen ze vaak door producten een gezond glansje te geven. Welke schappen misleiden het meest? Radar neemt tien producten onder de loep.

1.Hero Fruit&Co Multifruit

Claim: Deze fles vruchtensap heeft een prachtige tekst op het etiket: ‘Van de zon wordt iedereen vrolijk. Daarom proef je iedere dag volop zon in Hero Fruit&Co, Een heerlijke koelverse fruitdrank die iets extra’s doet voor je weerstand. Fruit&Co is een bron van Vezels.’

Twijfelachtig: Omdat het uit de koelkast komt denk je dat je vers geperste sappen met fruitvezels in je mond hebt, maar in werkelijkheid drink je sap uit concentraat met een toegevoegde vezel die ‘polydextrose’ heet. Polydextrose is een synthetisch polymeer op basis van dextrose en werd ooit ontwikkeld door Amerikaanse farmaceut Pfizer (patent 1975).  

2.Coolbest Mango Dream

Ook dit pak vruchtensap wordt verkocht vanuit het koelvak. Is de Coolbest vruchtensap dan wel versgeperst? De verpakking lijkt veelbelovend. ‘At Coolbest we’re always on a quest to find the best mangoes to squeeze our Mango Dream.’ Op de verpakking staan prachtige foto’s van die zoektocht naar de sappigste mango’s. 

Twijfelachtig: Coolbest wekt de indruk dat die mango’s zo het pak in geperst worden, maar van versgeperst is ook in dit geval geen sprake. Ongeveer 60 procent is sap-uit-concentraat, de rest is water en suiker. De pakken zouden dus net zo goed verkocht kunnen worden vanuit het schap met pakken vruchtensap bij de frisdranken. Ook zit in het hele pak slechts 10 procent mango. Goed lezen dus, daar in de koeling.  

3.Quaker Cruesli Balans Appel Peer

Quacker bedacht voor zijn ‘Balans’ lijn, speciale pakken die smaller zijn dan de normale pakken ontbijtgranen. Een slimme zet, in een vederlicht hemelsblauw tintje. Op de verpakking valt te lezen: ‘Balans, luchtig en verantwoord, bevat ten minste 70% minder vet, start je dag goed met Cruesli Balans, je kiest dan bewust voor een lekker, luchtig en compleet ontbijt.’

Twijfelachtig: Is het echt wel zo’n bewuste keuze om blind op fabrikanten te vertrouwen? De verpakking belooft een slanke taille, maar volgens de voedingswaardetabel is 25 procent van de inhoud suiker. Suiker zet in het lichaam om in vet als het niet direct gebruikt kan worden, dus dat er 70 procent minder vet in de granen zou zitten maakt voor je taille eigenlijk niets uit. Een gewone muesli bevat veel minder suiker. Maar dan moet je als consument wel even naar de onderste schappen kijken en het onaantrekkelijke etiket lezen. 

4.Becel pro-activ

Op het bakje margarine met groene kleuren en een rode pijl naar beneden staan fantastische claims: ‘Verlaagt actief cholesterol, wetenschappelijk bewezen, aanbevolen door de Hartstichting, Becel pro-activ is een product met 35% vet, met toegevoegde planensterolen. Al vanaf het gebruik van twee porties Becel pro-activ per dag kan het slechte (LDL-) cholesterol worden verlaagd.’ Op de verpakking staan ook logo’s, namelijk een groene cirkel met de tekst: ‘Gezondere keuze binnen deze productgroep’ en het logo van de Hartstichting met de tekst: ‘Aanbevolen door de Hartstichting.’ Als je dit kuipje op de ontbijttafel zet kan er niets misgaan, toch? 

Twijfelachtig: Op de zijkant staat in hele kleine lettertjes dat deze margarine uitsluitend bedoeld is voor mensen die hun cholesterolgehalte willen verlagen en dat gebruikers van cholesterolverlagende medicijnen, de margarine bovendien pas na overleg met hun arts kunnen gebruiken. Dat is dus niet de margarine die je ook zomaar op de boterham met pindakaas van zoonlief kan smeren. Ook zitten in de margarine transvetten (

Ook interessant