toggle menu

Gemaakte zorgkosten in 2018 betalen over 2017 - reacties politiek

Gemaakte zorgkosten in 2018 betalen over 2017 - reacties politiek

Hieronder lees je de reacties van verschillende politieke partijen op de uitzending van Radar (12-11-2018) over dbc's (diagnose-behandelcombinaties) en zorgkosten-naheffingen.

VVD

'We zijn altijd voorstander van meer duidelijkheid voor patiënten. Daarnaast is het belangrijk dat zorgverzekeraars klanten er op wijzen dat ze het eigen risico eventueel gespreid kunnen betalen.'

Socialistische Partij (SP)

'Laten we voorop stellen dat we dit probleem niet zouden hebben als het eigen risico afgeschaft zou worden. Het eigen risico is een boete op ziek zijn. Je straft mensen niet af omdat ze zorg nodig hebben en zeker niet twee keer in hetzelfde jaar.
 
De voorstanders van marktwerking in de zorg hebben bedacht dat alle handelingen in een ziekenhuis een apart prijskaartje moet hebben zodat zorgverzekeraars hierover kunnen onderhandelen wanneer ze zorg bij ziekenhuizen "inkopen".

De beruchte DBC's (Diagnose Behandel Combinaties) zijn in het leven geroepen om voor meer transparantie te zorgen, maar onderzoek laat zien dat de enorm uiteenlopende en willekeurige prijzen van ziekenhuizen juist voor minder transparantie zorgen. Concurrentie in de ziekenhuiszorg heeft niet geleid tot een lagere prijs, maar tot willekeur in prijs. Dit is voor niemand goed, want het levert onduidelijkheid en naheffingen op voor de patiënt en veel bureaucratie voor zorgverleners.

De SP wil af van de concurrentie in de zorg en dus niet langer afrekenen via ingewikkelde DBC's, maar via een budget per regio. Dit wordt ook wel populatiebekostiging genoemd: een vast bedrag dat het ziekenhuis ontvangt op basis van het aantal mensen dat op een bepaald ziekenhuis is aangewezen, in plaats van per behandeling zoals met de DBC's wordt gedaan. Dan wordt verspilling tegengegaan. Nu loont het namelijk om zoveel mogelijk handelingen in te boeken. Hoe meer DBC's een ziekenhuis kan uitschrijven, hoe beter het totaalbudget "volgedeclareerd" kan worden. Die productieprikkel moet eruit.

Er zijn verschillende initiatieven geweest om meer openheid over de ziekenhuisfacturen te regelen. De SP is daar geen voorstander van omdat het exact vaststellen van een kostprijs razend ingewikkeld is. Bovendien heb je als patiënt niks aan deze informatie. Stel dat een behandeling en chemokuur tegen kanker 30.000 euro kost. Wat moet je als patiënt met die informatie? Moet je gaan shoppen om te kijken of het in een ander ziekenhuis goedkoper kan? Moet je afzien van de behandeling omdat het veel geld is? Nee, natuurlijk niet.

Laten we stoppen met het marktdenken en de concurrentie in de zorg. De zorg is geen markt. Dat moet je er dus ook niet van willen maken door aan iedere handeling een prijskaartje te hangen en door zorgkosten – via het eigen risico – op het bordje van de patiënt te leggen. In een sociaal land betalen we de zorg samen, zonder eigen risico, in een Nationaal ZorgFonds dat alle medisch noodzakelijke zorg gewoon vergoedt.'

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant