Helpt botox om van migraine af te komen?

Het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam is één van de 42 hoofdpijncentra die migrainepatiënten behandelt met botox. Francisca Schaaf (47) was hun eerste patiënt: ‘Van de hel naar de hemel. Het is voor mij een perfecte oplossing’.

Francisca had drie tot vier keer in de week last van heftige migraine. Ze had al heel veel geprobeerd om daar vanaf te komen. Van medicijnen tot acupunctuur en massages. Emile Couturier, neuroloog, legt uit waarom botox zou kunnen werken bij migraine: ‘Het idee is dat botox de overdracht van prikkeltjes van de zenuwen blokkeert. Het is een sterk verlammend middel dat we in microdoseringen geven. Het kan een kanteling zijn van heel veel migraine, naar een stuk minder migraine.’

Botulinetoxine

De werkzame stof, botulinetoxine, wordt al lange tijd in de medische wereld gebruikt, vertelt Couturier. ‘Bijvoorbeeld bij mensen met spasme. Heel lang is gedacht dat het daarom ook zou werken bij spanningshoofdpijn, omdat dat een van de spieren uitgaande pijn is. Maar dat bleek, tegen ieders verwachtig in, niet zo te zijn. Wel bleek het te werken bij patiënten die niet alleen spanningshoofdpijn hadden, maar ook migraine.'

Wetenschappelijk bewijs

En is er al genoeg wetenschappelijk bewijs? ’Er zijn twee grote onderzoeken gedaan’, vertelt Couturier. ’En er volgt nog veel meer ‘real life evidence’. Nettie Vlam, ook neuroloog, ziet bij haar eigen patiënten van het afgelopen jaar dat het bij 63 procent iets goeds doet.

In het begin heeft Francisca de behandeling niet vergoed gekregen. Het kostte haar toen 300 euro per drie maanden. Sinds november 2017 wordt de behandeling vergoed.

Ook interessant