toggle menu

Kan ik geld terugclaimen?

Kan ik geld terugclaimen?

Wie in het verleden de kosten voor een zelfgekozen advocaat niet vergoed heeft gekregen, kan deze alsnog terugvorderen. Natuurlijk kun je zelf contact opnemen met je verzekeraar, maar je kunt dit ook uit handen geven, via www.rechtsbijstandclaim.nl.

Meld je je aan bij Rechtsbijstandclaim, dan treedt deze stichting eerst in overleg met je verzekeraar om een poging te doen tot een vergelijk te komen. Als het overleg niets oplevert, start de stichting een collectieve procedure.

Inschrijven kost eenmalig 95 euro. Wanneer je inderdaad geld terug krijgt, is het complete bedrag voor jou. Of en hoeveel geld je terugkrijgt, is niet te voorspellen. Het is waarschijnlijk dat verzekeraars stellen dat ze alleen de 'redelijke kosten' vergoeden. Hierbij gaat het om een redelijk aantal uren, tegen een redelijk uurtarief. Wat redelijk is, is uiteraard per zaak verschillend.

Kan ik meedoen?

Een belangrijke voorwaarde om mee te doen, is dat je verzekeraar in het verleden heeft ingestemd met het voeren van een procedure. Het kan ook zijn dat je zelf gedaagde was, en een procedure voor jou dus onvermijdelijk was. Omdat het recht op vrije advocaatkeuze sinds 1993 in de wet is verankerd, kan alleen schade die sindsdien is ontstaan in behandeling worden genomen.

Daarnaast zijn er enkele bewijsstukken nodig. Het complete overzicht vind je op de site van Rechtsbijstandclaim.

Radar is benieuwd naar de ervaringen van DAS-verzekerden die hun geld terugclaimen. Hou ons op de hoogte via [email protected]

Bron: Stichting Rechtsbijstandclaim

Ook interessant