toggle menu

Klacht indienen tegen centenveilingen

In de uitzending hebben we laten zien dat veel mensen zijn misleid door de veilingsite Bidstar. Ben je misleid of opgelicht door een website zoals bidstar24? Dan kun je een aantal dingen doen.

Als je misleidt bent door veilingwebsites, kun je een aantal dingen ondernemen:

  • Melding maken bij de Autoriteit Consument & Markt
  • Een klacht indienen bij de Kansspelautoriteit
  • Aangifte doen via Mijn Politie
  • Bij de ‘registrar’ (bijvoorbeeld een hosting bedrijf) kun je een klacht indienen met als doel de website op zwart te zetten.  

Autoriteit Consument en Markt

Volgens de wet mogen mensen niet gevraagd worden om nog een vergoeding te betalen (bijvoorbeeld 99 euro lidmaatschap) nadat wordt beweerd dat een consument iets gewonnen heeft. De Autoriteit Consument en Markt kan handhaven bij dergelijke zogeheten Agressieve Verboden Handelspraktijken en ontvangt graag klachten. Vul hier het formulier in.

Kansspelautoriteit

De Kansspelautoriteit heeft klachten nodig om te kunnen handhaven. Hoe meer klachten, hoe groter de kans dat de websitehouder wordt aangepakt wegens het gebrek aan een kansspelvergunning. Gedupeerden of mensen die een verdachte website hebben gezien kunnen een klacht indienen via dit formulier.

Politie en Openbaar Ministerie

Aangiften worden voorgelegd aan het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO). Hoe meer aangiften, hoe eerder de politie in actie zal komen tegen een oplichterspraktijk. Aangifte kun je eenvouding doen via Mijn Politie.

SIDN

SIDN is het bedrijf achter .nl websites. Het is niet toegestaan een .nl website te gebruiken voor onrechtmatige doeleinden zoals oplichterij. De ‘registrars’, (bijvoorbeeld hosting bedrijven of domeinnaamhouders) zijn daarom verplicht om klachten te onderzoeken. Je kunt zelf een zogeheten ‘notice and take down’ procedure starten. Op de website van SIDN kun je daar alles over lezen en ook eventueel benodigde formulieren downloaden.

Gerelateerd

Ook interessant