Kleurstoffen in snoep

Snoep is verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Maar zijn die kleurige snoepjes wel goed voor kinderen?

Door de Europese Unie goedgekeurde kleurstoffen hebben een E-nummer. Dat wil zeggen dat ze veilig zijn en een noodzaak hebben om als additief te dienen. Maar zijn deze kleurstoffen wel echt onschadelijk? En wat is precies de noodzaak, behalve het het snoepgoed een vrolijke kleur geven?

 

Onderzoek

De Engelse Food Standards Agency (FSA) en de Southampton University hebben vijf zogenaamde azo-kleurstoffen onderzocht, en één andere kleurstof. De azo-kleurstoffen heten zo vanwege de aanwezige azoverbindingen.

In dit onderzoek werden de kleurstoffen op twee groepen kinderen getest:

- driejarige peuters

- acht- en negenjarigen

Van deze kinderen was vastgesteld dat ze niet hyperactief zijn.

De onderzoekers gebruikten de kleurstoffen uit het voedsel dat kinderen dag in, dag uit naar binnen krijgen. Deze kleurstoffen werden toegevoegd aan een drankje en dit werd zeven weken lang afgewisseld met een placebo van vruchtensap.

Ouders, leraren en onderzoekers hielden de kinderen in de gaten.

Het bleek dat de onderzochte kleurstoffen kunnen zorgen voor hyperactiviteit en verminderde oplettendheid bij kinderen. Dit kan hun prestaties op school nadelig beïnvloeden.

Meer over het onderzoek

Naar aanleiding van het onderzoek riep de FSA fabrikanten in het Verenigd Koninkrijk op om op vrijwillige basis de onderzochte kleurstoffen uit hun producten te verwijderen. Veel fabrikanten gaven hier gehoor aan en stapten over op alternatieve, veelal natuurlijke kleurstoffen.

De European Food Safety Authority (EFSA) ziet hierin geen noodzaak om de wetgeving rond de E-nummers te veranderen. De organisatie vindt het bewijs van het onderzoek te mager om deze kleurstoffen in Europa te verbieden.

De zes kleurstoffen zijn namelijk niet individueel getest. Uit het onderzoek is dan ook niet duidelijk naar voren gekomen welke kleurstof hyperactiviteit veroorzaakt.

Het Nederlandse Voedingscentrum sluit zich aan bij de mening van de EFSA. Beide partijen zien graag eerst een onderzoek waar de kleurstoffen individueel getest worden, voordat ze maatregelen treffen.

Lees het standpunt van het Voedingscentrum

Compromis

Het Europees Parlement was het hier niet mee eens. Europarlementariër Dorette Corbey vroeg in het Europees Parlement om een verbod op de kleurstoffen in voeding. Het merendeel van het Europees Parlement was hiervóór, maar de Raad van Ministers had zijn twijfels.

Er werd een compromis gevonden. Vanaf 20 juli 2010 zijn fabrikanten verplicht om een waarschuwing op de verpakking te zetten: 'Dit product bevat azokleurstoffen. Kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden.'

Om welke kleurstoffen gaat het precies? De kleurstoffen met bijbehorende E-nummers zijn

E102 - Tartrazine (tartrazine)

E104 - Chinolinegeel (quinoline yellow)

E110  - Zonnegeel (sunset yellow FCF)

E122 - Carmoisine (carmoisine)

E124 - Ponceau 4R (ponceau 4R)

E129 - Allurarood (allura red AC)

Wij troffen in heel wat producten de bovenstaande kleurstoffen aan. Niet alleen in snoepgoed, maar ook in gekleurd broodbeleg, pudding en limonade.

We benaderden de fabrikanten en kregen goed nieuws. De fabrikanten hebben inmiddels hun maatregelen genomen. De meeste zijn op zoek naar alternatieven of zijn zelfs al overgestapt. Daar zitten heel wat haken en ogen aan, maar voor 20 juli 2010 zijn de fabrikanten overgestapt op andere kleurstoffen of hebben een waarschuwing op hun verpakking staan.

Noodzaak

Hebben die kleurstoffen een echte noodzaak? Moet dat snoepje per se felgeel gekleurd zijn? Een van de voorwaarden voor een E-nummer is immers dat de stof een noodzaak moet hebben.

Op 20 juli 2010 zullen de verpakkingen aangepast zijn. U kunt dan in één oogopslag zien of het product de onderzochte kleurstoffen bevat. Veel fabrikanten zullen tegen die tijd overgestapt zijn op andere kleurstoffen.

Gerelateerd

Ook interessant