toggle menu

Negatieve rente - reactie ING

Negatieve rente - reactie ING

In de televisie-uitzending van maandag 23 september 2019 besteedde Radar aandacht aan negatieve rente. Naar aanleiding hiervan heeft ING ons de volgende reactie gestuurd.

 • Overweegt uw bank het invoeren van negatieve spaarrente?

Een negatieve spaarrente voor particuliere klanten is op dit moment niet aan de orde. ING doet geen uitspraken over toekomstige ontwikkelingen van de spaarrente, mede omdat dit van verschillende factoren afhankelijk is. 

De hoogte van de variabele spaarrente is afhankelijk van o.a. het spaargedrag van klanten, de behoefte aan geld van mensen die lenen en de actuele marktrentes. Afhankelijk hiervan zal de spaarrente zich ontwikkelen.

ING rekent al enige tijd een negatieve rente aan financiële instellingen, grote zakelijke en private banking klanten met grote bedragen op hun rekening en voor tegoeden in een aantal buitenlandse valuta (Zwitserse Frank, Zweedse Kroon, Deense Kroon en Japanse Yen).

 • Is het invoeren van negatieve rente iets wat onontkoombaar is? 

We kunnen niet in de toekomst kijken. Op dit moment is een negatieve rente voor particuliere klanten niet aan de orde.

 • Nederlandse banken hebben 138 miljard euro gestald bij de ECB en betalen hier een negatieve rente van 0,4% over. Kunt u aangeven waar de grens ligt om negatieve rente door te berekenen aan uw klanten, omdat banken nu al moeten betalen om hun geld te stallen bij de ECB?

Dit kunnen wij niet aangeven. De hoogte van de variabele spaarrente is  afhankelijk van een aantal zaken, zoals het spaargedrag van klanten, de behoefte aan geld van mensen die lenen en de actuele marktrentes. En die marktrentes zijn ook weer van meerdere factoren afhankelijk, waaronder het tarief dat de ECB aan de banken rekent om daar geld te stallen.

 • Geldt zo’n negatieve rente dan alleen voor vermogende klanten of voor alle klanten?

Zoals we al hebben aangegeven, doen we geen uitspraken over toekomstige renteontwikkelingen. Het belangrijkste is dat een negatieve spaarrente voor particuliere klanten op dit moment niet aan de orde is. 

 • Maakt u bij het eventueel invoeren van negatieve rente nog onderscheid in bedragen en rentepercentages?

Zoals we al hebben aangegeven, doen we geen uitspraken over toekomstige renteontwikkelingen. Het belangrijkste is dat een negatieve spaarrente voor particuliere klanten op dit moment niet aan de orde is.

 • Bent u als bank voor een verbod op negatieve spaarrente zoals België al heeft ingevoerd?

Een verbod op negatieve spaarrente is op dit moment niet aan de orde, zie ook de uitspraken van Minister Hoekstra hierover. 

 • Als uw bank negatieve rente invoert, kunt u dan aangeven hoe dat gaat?

Nee, we dat kunnen we niet aangeven. We doen geen uitspraken over toekomstige ontwikkelingen van de spaarrente.

 • Kan bankieren bij de bank (zoals het hebben van een rekening) duurder worden om de negatieve rente te compenseren?

Ook wat betreft andere toekomstige tariefontwikkelingen (zoals de tarieven van betaalproducten) doen we geen uitspraken.

 • Bent u als bank niet bang dat klanten massaal hun spaargeld van de bank halen als er negatieve rente wordt ingevoerd?

We gaan niet speculeren, een negatieve spaarrente voor particuliere klanten is op dit moment niet aan de orde.

 • Gaat het financiële stelsel bij zo’n bankrun dan niet wankelen?

Ook hiervoor geldt dat we niet gaan speculeren, er is geen sprake van een negatieve rente voor particuliere klanten en ook een bankrun is niet aan de orde.

 • Welke opties heb je met je spaargeld als je negatieve rente wilt voorkomen?

Een negatieve spaarrente voor particuliere klanten is op dit moment niet aan de orde. Als je meer rendement wil op je spaargeld, dan zijn er verschillende alternatieven zoals de hypotheek, studieschuld of een andere lening aflossen, investeren in een verbouwing of beleggen.

 •  Kun je negatieve spaarrente omzeilen door je spaargeld op je betaalrekening te zetten?

Een negatieve spaarrente voor particuliere klanten is op dit moment niet aan de orde, er valt dus ook niets te omzeilen.

 • Zitten er voordelen aan negatieve rente voor de klant?

Door de zeer lage rentes kan het gunstiger zijn om af te lossen.

Ook interessant