toggle menu

Noodzakelijke plastische chirurgie: Hoe zit het nu?

Noodzakelijke plastische chirurgie: Hoe zit het nu?

De vergoedingen voor plastische chirurgie zijn in 2004 door de toenmalige minister Hoogervorst fors aangescherpt. Sindsdien wordt een deel van de operaties niet meer vergoed, ook niet als ze wel medisch noodzakelijk zijn.

Wanneer je door bijvoorbeeld een ongeluk plastische chirurgie nodig hebt, wordt dit gewoon vergoed. Dat ligt anders wanneer je bijvoorbeeld last hebt van fors overhangende oogleden, waardoor je amper kunt zien, of als je flink bent afgevallen en eigenlijk een buikwandcorrectie nodig hebt.

Officiële richtlijnen

Zorginstituut Nederland adviseert de overheid over de inhoud en de omvang van de basisverzekering. Zo ook over de vergoeding van plastische chirurgie. Op hun website staat wanneer bepaalde operaties wel of niet vergoed mogen worden.

Bekijk de precieze richtlijnen.

Aanvullende verzekering

Sommige verzekeraars vergoeden dergelijke ingrepen vanuit de aanvullende verzekering. Het verschilt per verzekeraar en / of per aanvullend pakket. Mocht je zo'n operatie overwegen, informeer dan goed bij je verzekeraar of je hiervoor verzekerd bent.

Let op: De aanvullende pakketten wisselen per jaar van inhoud, dus dat je vorig jaar voor dergelijke operaties verzekerd was, zegt niets over de inhoud van de aanvullende verzekering dit jaar.

Toestemming zwart op wit

Mocht je toestemming van je verzekeraar hebben gekregen, zorg er dan voor dat je deze toestemming zwart op wit hebt van je verzekeraar. Alleen telefonische toestemming volstaat niet.

Je hebt helaas niet zoveel mogelijkheden als je operatie niet vergoed wordt. Je kunt bezwaar maken. En als dat afgewezen wordt, kun je een beroep doen op coulance. De verzekeraar beoordeelt je aanvraag dan nog eens. Hier komen echter alleen heel uitzonderlijke gevallen voor in aanmerking.

Rechtsbijstand

Mocht je een rechtsbijstandverzekering hebben, dan kun je kijken of zij iets voor je kunnen betekenen. Maar het blijft in alle gevallen lastig om de operatie vergoed te krijgen, medisch noodzakelijk of niet. 

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant