toggle menu

Overlijdensrisicoverzekering - reactie ABN AMRO

Overlijdensrisicoverzekering - reactie ABN AMRO

Radar heeft ABN AMRO om een reactie gevraagd op ons item 'Schuld door overlijden' in de tv-uitzending van 25 februari 2019. Het antwoord van ABN AMRO lees je hieronder.

'De Spaargroeihypotheek is een flexibele spaarhypotheek die ABN AMRO tussen de jaren 2004 en 2010 heeft aangeboden, het merendeel via tussenpersonen. Bij traditionele spaarhypotheken was het veelal verplicht om een volledige overlijdensdekking op beide levens af te sluiten. Echter niet alle klanten waren gebaat bij een volledige overlijdensdekking en wilden hier dan ook niet de bijbehorende hogere premie voor betalen. De Spaargroeihypotheek bood aan deze klanten de mogelijkheid om te variëren in de dekking bij overlijden.

Binnen de Spaargroeihypotheek was het mogelijk om bij overlijden te kiezen voor een aantal opties. Bijvoorbeeld voor een vast bedrag bij overlijden, helemaal geen uitkering of zelfs de optie dat ook de opgebouwde spaarwaarde vervalt aan de verzekeraar. In ruil hiervoor kreeg de klant zogeheten 'bonusparticipaties': hierdoor was het rendement op het opgebouwde kapitaal bij leven hoger dan bij klanten die wel voor een volledige overlijdensrisicodekking kozen. Hier lag een belangrijke rol voor de adviseur, om de klant bewust te maken van de keuze voor een lagere dekking in ruil voor een hoger rendement (en daarmee lagere premies).

ABN AMRO realiseert zich dat klanten bij het afsluiten van een hypotheek bepaalde keuzes maken, maar dat (klant)situaties in de toekomst kunnen veranderen. Niet alle klanten bekijken gedurende de looptijd van de hypotheek of de destijds gemaakte keuzes nog aansluiten bij de huidige situatie. Om die reden benadert ABN AMRO een specifieke groepen hypotheekklanten proactief. In 2017 heeft ABN AMRO ook besloten om een deel van de klanten met een Spaargroeihypotheek te benaderen.

Het gaat bij die laatste groep specifiek om ongeveer 550 klanten die ooit voor een lagere overlijdensdekking hebben gekozen. Met deze klanten wordt het volgende besproken:

  • Hoe werkt de Spaargroeihypotheek en heeft de klant alle onderdelen van het product helder voor ogen?
  • Weet de klant wat de uitkering is bij overlijden vóór de einddatum?
  • Weet de klant welk bedrag tot uitkering komt als de klant op de einddatum in leven is?
  • Sluit deze polis nog steeds aan bij de wensen en situatie van de klant?

Áls de overlijdensdekking van de polis niet meer aansluit bij de behoeften van de klant, worden verschillende opties doorgenomen. Klanten kunnen bijvoorbeeld besluiten om de polis aan te passen of een aanvullende overlijdensrisicodekking af te sluiten.

In de gesprekken met klanten die ABN AMRO heeft benaderd blijkt dat deze proactieve houding zeer gewaardeerd wordt. De klanten stellen op prijs dat ABN AMRO hen benadert en met oplossingen komt.

Vanzelfsprekend vindt de bank het vervelend dat de klant in uw uitzending niet tevreden is met de oplossing, en wij gaan vanzelfsprekend graag nogmaals met hem in gesprek.'

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant