Radar

toggle menu

Reactie: Ad van Geloven / MORA

Paarden zonder eten of drinken op transport, dode veulens die geboren worden en heftige wonden op paardenbenen. In Radar laten we de beelden zien van paardentransport naar -slachthuizen in Noord- en Zuid-Amerika. Veel van ons paardenvlees komt daar vandaan. Jumbo Supermarkten heeft hierop gereageerd.

Ad van Geloven verwerkt in een aantal snacks paardenvlees. Dit zijn hoofdzakelijk snacks die sinds jaar en dag in de out-of-home markt (onder meer cafetaria’s) worden verkocht, zoals vleeskroketten, die populair zijn vanwege hun specifieke smaak en vleesstructuur.

Tijdens een uitzending van Tros Radar op maandagavond 24 maart is aandacht besteed aan een internationaal onderzoek dat aantoont dat op diverse locaties in Noord- en Zuid Amerika dierenleed is geconstateerd als het gaat om het transport, het verzamelen en het slachten van paarden ten behoeve van de vraag naar paardenvlees in West Europa (Nederland, België en Frankrijk). De conclusie van dit onderzoek is onder meer dat de EU wet- en regelgeving waarop Nederlandse retailers en snackfabrikanten zich beroepen en vertrouwen, niet wordt nageleefd. Wij als Ad van Geloven/Mora zijn geschokt door de beelden van Radar en uitkomsten van het onderzoek en voelen ons verantwoordelijk dit tot op de bodem uit te zoeken.

In 2010 zijn er ook al misstanden geconstateerd in de paardensector in Noord- en Zuid Amerika. Dit heeft er destijds toe geleid dat wij zelf audits hebben uitgevoerd bij onze leveranciers. Grote misstanden bleken toen bij onze leveranciers niet voor te komen maar we hebben wel in samenspraak een aantal verbeteringen op dierenwelzijn doorgevoerd. Vervolgens vertrouwden we op de aangescherpte audits die zijn ingesteld vanuit de EU-wetgeving en worden uitgevoerd door de FVO (Food and Veterinary Office vd Europese commissie). Ook beschikken wij, naast de EU wet- en regelgeving, over gedetailleerde verklaringen van onze leveranciers waarin zij garanderen dat de paarden goed behandeld worden en de dieren, slachthuizen en transportmiddelen via onafhankelijke instanties geïnspecteerd worden. Wij kunnen in ieder geval met zekerheid stellen dat wij geen paardenvlees afnemen van het slachthuis Bouvry in Canada alsmede niet van het slachthuis Lamar in Argentinië, waar de beelden zijn opgenomen die in de Radar uitzending te zien waren.

Nu dit onderzoek aan het licht komt, is duidelijk dat wij zelf actie moeten gaan ondernemen. We zullen zo snel mogelijk opnieuw bij onze leveranciers ter plekke gaan controleren wat de omstandigheden precies zijn en hoe er gecontroleerd wordt. Wanneer dit niet tot een bevredigende oplossing en borging van het gewenste niveau van dierenwelzijn leidt, zullen wij gepaste maatregelen nemen.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant