Reactie: AFM

Naar aanleiding van de uitzending van Radar op 21 maart 2016, over het oversluiten van je hypotheek, heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de onderstaande reactie gegeven.

'In het programma van Radar zijn voorbeelden getoond van huizenbezitters die hun lopende hypotheek willen oversluiten vanwege de huidige late rente. Als je oversluit wordt er door de nieuwe aanbieder opnieuw getoetst hoeveel er geleend mag worden. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de hoogte van het huidige inkomen en de actuele waarde van de woning. Als het inkomen minder is geworden, is er wellicht geen sprake meer van verantwoorde hypotheekverstrekking. In die gevallen is het normaal niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten.

Voor consumenten die over willen stappen naar een andere aanbieder is in de regels voor verantwoordelijke kredietverlening (de Tijdelijke Regeling Hypothecair krediet) opgenomen dat consumenten met een te hoge hypotheek toch door een andere aanbieder geaccepteerd mogen worden. Voor oversluiters is die uitzondering gemaakt onder de voorwaarde dat de consument in het huis blijft wonen en de hoofdsom van het nieuwe hypothecaire krediet niet hoger is dan de som van het af te lossen bedrag van de bestaande hypotheek en de kosten die verband houden met het oversluiten. De kosten (waaronder de boeterente) moeten aan de consument duidelijk worden gemaakt. Rond de zomer komen er aanvullende regels over de boeterente. Dan treedt de Europese hypothekenrichtlijn in werking. Meer informatie van de AFM over hypotheken vind je hier.'

Ook interessant