Reactie AFM

De AFM heeft naar aanleiding van onze uitzending de volgende reactie gegeven:

De AFM heeft in mei banken gevraagd terughoudend te zijn met de verhoging van de opslag bij hypotheken met een variabele rente. Bij het Meldpunt Financiële Markten van de AFM waren enkele tientallen meldingen, klachten en vragen van consumenten over dit onderwerp binnengekomen. De AFM is verheugd dat ING mede naar aanleiding van deze oproep bekend heeft gemaakt de aangekondigde verhoging niet door te voeren.

Bij deze hypotheken bepalen niet alleen de schommelingen in de marktrente het tarief dat de consument betaalt. Ook de opslag op deze rente kan op basis van de voorwaarden worden aangepast.

Hoewel banken inmiddels duidelijker communiceren over het bestaan van de opslag, kunnen consumenten onvoldoende inschatten binnen welke bandbreedte deze opslag kan bewegen op het moment dat ze een hypotheek met een variabele rente afsluiten. Inmiddels heeft het ministerie van Financiën nieuwe regels opgesteld, die voorschrijven op welke manier aanbieders consumenten over dit rentetype moeten informeren. De AFM heeft eerder al aangegeven deze nieuwe gedetailleerde regels van harte te ondersteunen.

Financiële instellingen behoren hun klanten volgens de huidige wet ook al duidelijke informatie te geven over hun financiële producten en diensten, zeker als het gaat om maatregelen die de maandlasten sterk beïnvloeden.

 

Consumenten kunnen bij vragen of klachten ook contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten: 0900- 5400 540 (0,05 euro per minuut).

Ook interessant