toggle menu

Reactie: Albert Heijn

Paarden zonder eten of drinken op transport, dode veulens die geboren worden en heftige wonden op paardenbenen. In Radar laten we de beelden zien van paardentransport naar -slachthuizen in Noord- en Zuid-Amerika. Veel van ons paardenvlees komt daar vandaan. Albert Heijn heeft hierop gereageerd.

Update dinsdag 25 maart 13:00: 'De hele keten tegen het licht houden'

We zijn geschrokken van de uitzending van Tros Radar van maandagavond 24 maart. Dierenwelzijn staat bij Albert Heijn hoog in het vaandel. Albert Heijn hanteert als basis voor dierenwelzijnsnormen de daarvoor wettelijk bepaalde Nederlandse of Europese regelgeving. Dat betekent: wij houden ons aan alle geldende wetten. Controle daarop moet gebeuren door de overheid, maar Albert Heijn neemt hierin ook zelf een verantwoordelijkheid.

Op dit moment verkopen wij 2 producten met paardenvlees, namelijk paardenrookvlees en paardenworst. Wij verkopen geen paardenbiefstuk of snacks waarin paardenvlees is verwerkt.

We gaan samen met de branche de hele keten van paardenvlees goed tegen het licht houden. Waar misstanden blijken nemen wij direct maatregelen.

Meer informatie over het standpunt van Albert Heijn over dierenwelzijn vindt u op www.ah.nl/meerdoen/dierenwelzijn.

Radar stelde Albert Heijn twee vragen:

1. Weet AH dat er in Argentinië een problematiek heerst rondom handel in gestolen paarden waarbij papieren vervalst worden?

Neen, wij kopen vleesproducten in die gecontroleerd zijn door de lokale overheden en die voldoen aan EU richtlijnen.

2. Weet AH dat het middel phenylbutazone in Argentinië en Uruguay vrij over de toonbank verkrijgbaar is?

Neen. We weten dat dit middel gebruikt wordt voor sportpaarden. Deze zijn niet geschikt voor menselijke consumptie conform EU-richtlijnen.

De reactie van AH:

Het vlees voor de paardenvleeswaren die Albert Heijn verkoopt (paardenrookvlees en paardenworst) komt uit Zuid- en Midden Amerika en Roemenië. Er wordt voldaan aan aan wettelijke EU-eisen die door de lokale Overheid en het importerend land worden gecontroleerd. Het toezicht is een primaire verantwoordelijkheid van de Overheid van het land van herkomst. De EU stelt richtlijnen waaraan voldaan moet worden (ook die in Zuid Amerika). Het slachthuis wordt gecontroleerd door de lokale veterinaire inspectie conform EU-richtlijnen. Bij import naar EU kan de veterinair van de douane voorts besluiten tot een inspectie in het laboratorium.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant