toggle menu

Reactie: Bouwend Nederland

Naar aanleiding van de uitzending van Radar op 19 september 2016, over de nieuwe wet DBA voor zzp'ers, heeft Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven, de onderstaande reactie gegeven.

'Ook in de bouwsector is er onrust en onzekerheid over de wet DBA. Vliegen boetes je straks om de oren, als zzp-er of als ondernemer? We willen alle onzekere ondernemers en zzp-ers zo goed mogelijk te ondersteunen, daarom  ontwikkelen we nu een modelovereenkomst. Daarover hebben we al overleg met de Belastingdienst gehad, we zijn al een eind ermee. Zo’n overeenkomst helpt, maar het leidt in de praktijk toch tot krampachtige situaties. Want de regels over ‘zelfstandig werken’ en een mogelijke ‘gezagsrelatie’ zijn heel strikt opgeschreven en worden heel strikt gehanteerd. Het zorgt voor een hoop gedoe, waar niemand gelukkig mee is.

Vooral de berichten over het afkeuren van talloze modelovereenkomsten door de Belastingdienst. Dat maakt veel zzp-ers onzeker en bedrijven die hen (willen) inhuren, worden kopschuw.

Die modelovereenkomst is overigens niet de nieuwe VAR.

Juridische toelichting:

Die VAR gaf vrijwaring aan de inlener, ook als achteraf bleek dat de zzp-er in wezen een schijnzelfstandige bleek te zijn. Er was in het VAR-tijdperk daarom sprake van een fiscale én een arbeidsrechtelijke vrijwaring. De wet DBA verlegt de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid nu in feite naar beide partijen. Wanneer de feitelijke situatie in overeenstemming is met de afspraken die partijen in een goedgekeurde modelovereenkomst met elkaar hebben gemaakt, vindt er eigenlijk alleen maar een fiscale vrijwaring plaats, die zegt dat er geen sprake is van loonheffing.

De wet DBA zorgt kortom voor een strakker keurslijf voor betrokken partijen. Zo’n strak keurslijf is niet goed voor zzp-ers en niet goed voor ondernemers en zo gaan er ook vaste banen verloren. Want ook andere sociale wetten zijn heel strikt gemaakt. Daarmee denkt het kabinet meer vaste banen te scheppen. Maar het effect is averechts: er komt van al die regelzucht alleen maar meer flex.

Daar zit eigenlijk ook de kern voor dit DBA-probleem. Als de regels rond vaste banen soepeler worden, kunnen er meer mensen uit de flex en uitkering terecht in zo’n vaste baan. Want veel bouwbedrijven willen eigenlijk gewoon meer goed gekwalificeerd vast personeel, nu de bouw stevig groeit. Daaromheen is altijd ruimte voor een beperkte schil aan gespecialiseerde bedrijven, zzp-ers en uitzendkrachten. Dat is normaal, en dat werkt het best als je niet vanuit Den Haag alles tot in detail wilt regelen.

Dan krijg je situaties zoals nu, dat je als ingehuurde vakmensen én mkb-ondernemers veel administratieve rompslomp hebben, bijvoorbeeld voor maar een middag werk. Dat is doorgeslagen controledrang, waardoor zzp-ers en andere vakmensen uiteindelijk thuis zitten, terwijl bouwbedrijven handen tekort komen.'

Meer over:

Ook interessant