toggle menu

Reactie: FNLI

Naar aanleiding van de uitzending van Radar over omstreden kleurstoffen op 31 augustus 2015 geeft de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) de onderstaande reactie.

'EFSA heeft op basis van een groot aantal onderzoeken geoordeeld dat de door Foodwatch genoemde kleurstoffen veilig zijn en er geen relatie is tussen de stoffen en gedrag van kinderen (zie persbericht). Ook het Voedingscentrum volgt de EFSA en stelt op zijn website dat de AZO-kleurstoffen veilig zijn (klik hier voor meer informatie).

 

Al in 2009 lichtte Philip den Ouden in jullie programma toe dat fabrikanten al geruime tijd – ook voor het rapport over de Southampton Six – bezig waren om deze kleurstoffen uit producten te halen, om iedere vorm van ongerustheid bij consumenten weg te nemen (ook al was deze onrust onnodig gezaaid: EFSA oordeelt immers dat daarvoor geen wetenschappelijke grond bestaat). Voor zover wij kunnen constateren, zijn deze kleurstoffen zo goed als verdwenen uit producten die door kinderen worden geconsumeerd. Als wij nu het etiket van een willekeurig snoepproduct bestuderen, zien we daarop de volgende kleurstoffen gedeclareerd: “vruchten- en plantenconcentraten: appel, aronia, zwarte bes, wortel, vlierbes, druif, hibiscus, kiwi, citroen, mango, brandnetel, sinaasappel, passievrucht, spinazie”. Foodwatch blijft uitermate vaag over de producten waarnaar wordt verwezen. Wij vonden inderdaad nog één product met één van de “Southampton Six”: het was een fles advocaat. Wij begrijpen dan ook niet waar alle geroezemoes van Foodwatch op is gebaseerd, hebben niets toe te voegen aan de constatering die we reeds vijf jaar geleden met elkaar hebben gemaakt en die wat ons aangaat vandaag in het winkelschap wordt bevestigd.'

Gerelateerd

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant