toggle menu

Reactie KNMP (apothekers)

De vraag naar stoplicht-pictogrammen op de verpakking is er een die in Europa onderwerp van discussie is.Uit het DRUID-project (Europees project over verkeersdeelname en geneesmiddelen dat in september 2011 is afgerond) kwam dit als een van de adviezen.

Dit advies is besproken met de Europese registratieautoriteiten omdat die over de verpakking gaan. Zij hebben dit voorstel afgewezen, omdat ze er geen meerwaarde in zien. Het komt dus voorlopig niet op de verpakking.

In het kader van het DRUID-project is een klein onderzoek uitgevoerd bij relatief hoog opgeleide proefpersonen naar twee versies van een stoplicht-pictogram. Daar kwam uit dat jongeren de ene versie en ouderen de andere versie prefereerden. Wel was bij beide groepen een beter bewustzijn van mogelijke risico's aantoonbaar. Dit resultaat mag je niet generaliseren, vanwege het opleidingsniveau en omdat deze mensen zelf geen geneesmiddel met een gele sticker gebruikten.

In een project in Nederland is een aantal jaren geleden onderzocht wat mensen vonden van autorijden met een geneesmiddel met een een gele sticker;

a. als hun buurman het gebruikte

b. als ze het zelf gebruikten.

In het eerste geval waren ze heel streng en vonden ze dat de buurman niet mocht autorijden met dergelijke medicatie. In het tweede geval gingen ze marchanderen: ''ik heb de auto nodig voor mijn werk of voor mantelzorg.''

Het belangrijkste is een gesprek met de patiënt over de mogelijke risico's door de huisarts of apotheker. De vergelijking met het alcoholpromillage is gekozen omdat dit in elk geval bij mensen die autorijden bekend is. De huisarts of apotheker kan nagaan of er een alternatief geneesmiddel met een vergelijkbare werking is dat de patiënt wel kan gebruiken.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant